Hlavní obsah

CIA prý léta tajila protiteroristický program

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) prý osm let zatajovala americkému Kongresu informace o tajném protiteroristickém programu. Postupovala tak údajně na příkaz bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho. Podle agentury Reuters to uvedl sobotní deník New York Times. Ředitel CIA Leon Panetta už dřív popřel, že by jeho agentura Kongres klamala ohledně tvrdých vyšetřovacích metod a týrání vězňů podezřelých z terorismu.

Článek

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů totiž v květnu CIA a administrativu exprezidenta George W. Bushe obvinila z toho, že klamaly o donucovacích metodách při vyšetřování podezřelých z terorismu. Prý ji v letech 2002 a 2003 ujišťovaly třeba o tom, že se nepoužívá takzvaný waterboarding, tedy mučení vodou.

Agentura AP v neděli uvedla, že americký ministr spravedlnosti Eric Holder zvažuje podání podnětu k vyšetřování metod výslechů z dob Bushovy administrativy. Rozhodne o něm v příštích týdnech. Zkoumání by se mělo zaměřit i na případný podíl agentů CIA na výsleších.

Times s odvoláním na dva zdroje uvedl, že nynější šéf CIA o Cheneyho nařízení neinformovat o protiteroristickém programu kongresmany mluvil minulý měsíc na uzavřeném jednání s bezpečnostními výbory Kongresu. Zdroje z bezpečnostní služby i Kongresu deníku řekly, že CIA program zahájila po teroristických útocích z 11. září. Uvedly ale, že se nikdy nerozběhl a netýkal se výslechů či věznění.

Cheney byl zastáncem kontroverzních metod

List dodal, že se mu Cheneyho vyjádření nepodařilo získat. Cheney patřil v Bushově administrativě k zastáncům použití kontroverzních vyšetřovacích metod u podezřelých z terorismu, uvedla agentura Reuters. V řadách republikánů podle ní bývalý viceprezident vystupuje jako kritik národní bezpečnostní politiky Baracka Obamy. Ten letos Panettu do funkce šéfa CIA jmenoval. Nový ředitel podle Timesu utajený protiteroristický program ukončil, jakmile se o něm dozvěděl od svých podřízených. Hned o tom také informoval Kongres.

Mluvčí CIA Paul Gimigliano se nechtěl k otištěným informacím vyjadřovat. Řekl, že to nepatří k praktikám CIA, aby se o uzavřených či utajovaných jednáních zmiňovala. Bývalý agent CIA podle agentury AP uvedl, že předešlý šéf CIA s prezidentem a viceprezidentem o programu nikdy nemluvil. Cheney prý jednání s Kongresem neomezoval.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti uvedl, že Holder bude postupovat podle zákona a faktů. "Nerozhodli jsme o vyšetřování a trestním stíhání včetně stanovení žalobce, který by vyšetřování vedl," řekl mluvčí k případnému vyšetřování výslechových praktik. Dodal, že Holder dal jasně najevo, že by bylo nespravedlivé stíhat ty, kteří jednali podle tehdejších pokynů z ministerstva.

AP uvedla, že podle magazínu Newsweek se Holder obává politického dopadu a nerad by Bílému domu dělal potíže. "Doufám, že ať se rozhodnu jakkoliv, nebude to mít nepříznivý vliv na prezidentovu agendu," řekl Holder Newsweeku.

Reklama

Výběr článků

Načítám