Hlavní obsah

CIA měla na Guantánamu Penny Lane, lákala v ní vězně ke spolupráci

Novinky, rei
Washington

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) verbovala spolupracovníky z řad teroristů z Al-Káidy mezi vězni na základně Guantánamo na Kubě. Vybrané osoby přesvědčovali agenti v privátních domcích nacházejících se na základně mimo blok vězeňských budov. CIA místo nazývala podle písně Beatles Penny Lane. Bezpečnostní zdroje agentuře AP řekly, že program nebyl úspěšný a po třech letech skončil.

Článek

Penny Lane tvořila řada osmi domků vybavených kuchyňkou, sprchou a televizí. Američané do nich vytipovaným vězňům dodávali i pornomagazíny, pokud si to žádali.

Výměnou za spolupráci a podávání informací o aktivitách Al-Káidy a pohybu jejích členů nabízela CIA peníze z tajného účtu Pledge (česky závazek nebo zástava).

Téměř desítka lidí z bezpečnostních kruhů, s nimiž AP hovořila, upozornila, že z celkem 779 podezřelých na Guantánamu, bylo ke spolupráci vytipováno jen několik desítek. Hrstka jich na nabídku kývla. Kolik jich bylo, to zdroje nespecifikovaly.

Milióny vyplatili, ale úspěch žádný

Program vznikl za prezidentství George W. Bushe. Penny Lane zprovoznili v roce 2003. Měl ovšem svá tradiční rizika. Hrozilo, že vězni přistoupí na spolupráci jen na oko a po propuštění se znovu dají na stranu Al-Káidy. Mohli také Američany vodit za nos tím, že by jim dodávali zkreslené informace. Také proto tajná služba přestala po třech letech zařízení na Guantánamu využívat.

Hlavním důvodem však byla skutečnost, že navzdory vyplacení miliónů dolarů možná žádný z „dvojitých agentů” neposkytl informace, jež vedly k zadržení nebo likvidaci příslušníka Al-Káidy. S některými ztratila CIA nadobro kontakt.

Název Penny Lane (někdy ale také Marriott, podle stejnojmenného řetězce hotelů) odvodili Američané od písně Beatles. Penny Lane je ulice v Liverpoolu, kde zpěvák John Lennon strávil dětství.

Na Guantánamu se podle AP nacházelo také zařízení nazývané podle další písně Beatles Strawberry Fields. Tam byli drženi lidé, kterým CIA přisuzovala zvláštní důležitost.

Reklama

Související články

USA odtajnily seznam vězňů na Guantánamu

Americká vláda byla soudní cestou donucena poprvé odhalit jména a státní občanství 46 cizinců, které Spojené státy drží na Guantánamu a kterým hrozí trvalé...

Vězni z Guantánama ukončují hladovku

Vedení americké věznice Guantánamo ohlásilo konec hladovky, kterou po půl roku drželi místní vězni podezřelí z terorismu, respektive se rozhodlo dále...

Výběr článků

Načítám