Hlavní obsah

Vězni z Guantánama ukončují hladovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vedení americké věznice Guantánamo ohlásilo konec hladovky, kterou po půl roku drželi místní vězni podezřelí z terorismu, respektive se rozhodlo dále neoznamovat klesající počet hladovkářů. Uvedla to v úterý agentura AFP.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Americká věznice Guantánamo na Kubě

Článek

Mluvčí věznice, podplukovník Samuel House v posledním hlášení uvedl, že hladoví 19 ze 164 vězňů, což je nejnižší číslo od počátku protestu. Dodal, že 18 z 19 hladovějících vězňů je vyživováno sondou zavedenou nosem do žaludku.

Na přelomu června a července se do hladovky zapojilo až 106 vězňů, z nichž až 46 musely úřady vyživovat násilím.

"Po dnešním odpočtu už koaliční síly v Guantánamu nebudou zveřejňovat denní bilanci o vývoji hladovky," uvedl podplukovník House. Vysvětlil, že už od roku 2007 hladověním protestuje jistá malá část vězňů, přičemž počet hladovkářů příležitostně stoupá a klesá. Pokud jde o nynější hladovku, tak počet jejích účastníků od 10. července "výrazně poklesl".

Věznění bez obvinění

"Krize na Guantánamu bude pokračovat tak dlouho, dokud alespoň jeden vězeň bude hladovět na protest proti věznění bez vznesení obvinění a předvedení před soud," prohlásil Zeke Johnson z nevládní organizace Amnesty International, která se zasazuje za práva vězňů a jejich osvobození.

Vlastní hladovku odstartovala počátkem února prohlídka cel, při které se dozorci při kontrole výtisků koránu podle vězňů dopustili rouhání. Ale k tomu, že protest trval více než půl roku, podle advokátů vedla hlavně ta okolnost, že jejich klienti jsou už 11 let za mřížemi, aniž by vyslechli konkrétní obvinění a bez soudu.

Advokát David Remes, který mezi své klienty počítá 15 vězňů, se nicméně domnívá, že hladovka dosáhla svého cíle, protože přiměla amerického prezidenta Baracka Obamu znovu se obrátit na Kongres, aby pomohl splnit jeho slib, že věznici uzavře.

Věznicí na Guantánamu prošlo od začátku tohoto století 775 cizinců podezřelých z terorismu, z nichž drtivá většina nebyla nikdy obviněna a roky neměla ani přístup k právníkům.

Reklama

Výběr článků

Načítám