Hlavní obsah

CIA měla mučit teroristu v tajném vězení v Polsku

– Varšava/Washington

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) měla podle informací agentury AP, jež poukazuje na zprávu vrchního inspektora CIA a na zdroje v této službě, na utajené základně v Polsku mučit Egypťana podezřelého z terorismu. Jedním z účastníků výslechu měl být podle AP bývalý zaměstnanec FBI, který později pro CIA trénoval agenty. Polští představitelé se k informaci staví s nedůvěrou.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

K drastickým výslechům mělo podle AP docházet na vojenské základně Stare Kiejkuty v severním Polsku. Vyslýchaným měl být Egypťan Abdar Rahím Náširí, kterého Američané podezřívají z toho, že se v roce 2000 podílel na útoku na americkou bitevní loď USS Cole v Jemenu, při němž zahynulo 17 amerických námořníků. O dva roky později byl zadržen v Dubaji, do Polska byl podle zdrojů AP přepraven začátkem prosince 2002.

K výslechům mělo docházet krátce poté, co tajné vězení CIA v Polsku začalo fungovat. Dva agenti prý při výsleších Egypťana používali velmi drastické metody. Podle zprávy vrchního inspektora CIA předstírali, že ho chtějí popravit: k hlavě, na které měl kapuci, mu jeden z nich tiskl zbraň, druhý mu zase k hlavě dával elektrickou vrtačku, i když bez vrtáku. Oba dva agenti dostali za svůj tvrdý přístup vůči Náširímu napomenutí, žádné další důsledky však jejich chování nemělo. Egypťan byl v Polsku údajně vyslýchán do ledna následujícího roku.

Podle AP, která odkázala na zdroje z americké tajné služby, byl jedním z agentů šedesátiletý muž egyptského původu přezdívaný Albert, který původně pracoval na ústředí FBI jako překladatel. Poté začal na smlouvu pracovat pro CIA a trénoval agenty v terénu.

Smrt by byla polehčující okolností

Náširí je nyní ve vojenském vězení na americké základně Guantánamo na Kubě. Vyšetřování v jeho případě nadále pokračuje, kvůli terorismu může být souzen před zvláštním vojenským tribunálem nebo před civilním soudem. Jeho právnička agentuře AP řekla, že kdyby pro něj žalující strana žádala trest smrti, bylo by pro něj to, že má za sebou mučení, polehčující okolností.

Informace o tom, že CIA v různých zemích vytvořila síť tajných vězení, se v médiích objevily v roce 2005. V roce 2007 to potvrdila Rada Evropy, věznice podle ní existovaly v Rumunsku a v Polsku. Rumunští i polští představitelé to ale popřeli, i když v Polsku politici odpovědní za rozvědky neoficiálně hovořili o tom, že země plní své spojenecké závazky vůči Spojeným státům.

Záležitostí tajných vězení CIA v Polsku se už dva roky zabývá prokuratura ve Varšavě. Vyšetřování je tajné.

Polští politici jsou nedůvěřiví

Polští politici na informace agentury AP reagovali odměřeně. "Počkejme na vysvětlení prokuratury," řekl poslanec ze Svazu demokratické levice Janusz Zemke, jehož strana byla u moci v době, kdy CIA tajná vězení v Polsku údajně zřídila. Přijde mu nemožné, aby polské úřady něco takového povolily, nebo že by někdo z polských představitelů o tom věděl.

"Nedovedu si představit, že taková vězení mohla existovat bez vědomí představitelů naší země, pokud (tehdejší) premiér (Leszek Miller) i prezident (Aleksander Kwaśniewski) tvrdí, že ta vězení tu nebyla, věřím, že je to pravda," řekl poslanec z největší opoziční strany Právo a spravedlnost Andrzej Dera. Polská prokuratura by podle něho měla požádat americkou stranu, aby jí dala k dispozici zprávu CIA, na kterou se odvolává agentura AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám