Hlavní obsah

Chyba CNN: Bush jedná s premiérem Klausem Topolánkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Americká zpravodajská televize CNN má zřejmě problémy s českými politickými reáliemi. Projevilo se to při úterní návštěvě amerického prezidenta George Bushe v České republice, když moderátor v americkém studiu CNN světu ráno oznamoval, že Bush se setká s Klausem Topolánkem. Během odpoledního Bushova projevu navíc televize několikrát označila Prahu jako hlavní město Československa.

Článek

Nejméně třikrát se zjevně uřekl, když tvrdil, že Bush se dnes setkává se svým protějškem, potažmo s premiérem Klausem Topolánkem. Tvrdil to například i během ceremoniálu oficiálního uvítání na Pražském hradě po 10:00 při hraní české národní hymny, kdy Bush stál přímo vedle prezidenta Václava Klause.

Reportéra možná zmátlo, že Bushe na Hradě uvítali oba čeští představitelé - prezident Klaus i premiér Mirek Topolánek, a že i další jednání jsou společná.

Na omluvu lze nadnárodní zpravodajské stanici připsat několik polehčujících okolností. Klaus je bývalý ministerský předseda a předseda ODS, Topolánek současný. V USA je čistý prezidentský systém, takže funkce prezidenta a šéfa vlády tam splývají. Funkce ministerského předsedy v USA neexistuje.

Klaus navíc může být i křestní jméno. Jeho nositelem je například někdejší německý ministr zahraničí Klaus Kinkel.

Výběr článků

Načítám