Hlavní obsah

„Chtěl jen pomáhat ostatním.“ Židovského zubaře zastřelil Arab přímo v ordinaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

El Cajon

Při řádění střelce v zubní ordinaci, kterou v kalifornském městě El Cajon provozovala dvojice ortodoxních Židů, zemřel ve čtvrtek jeden ze zubařů. Zatčen byl devětadvacetiletý muž Mohammed Abdulkareem. Podle serveru San Diego Jewish World byl útočník Arab. Vzhledem k napjaté situaci na Blízkém východě se přitom spekuluje i o antisemitském útoku.

Foto: Profimedia.cz

Zatčený Mohammed Abdulkareem

Článek

Podle policistů šlo o bývalého nespokojeného pacienta, neupřesnili však, zda právě toto byl motiv útoku.

Ordinaci se městě nedaleko San Diega provozovali Jack Harouni se svým osmadvacetiletým synem Benjaminem, oba patřili ke komunitě ortodoxních perských Židů. Obětí střelce stal mladší z obou zubařů.

„Je to tragédie, vždyť to byl ještě kluk. Zubař, který chtěl jen pomáhat lidem. Právě složil Hippokratovu přísahu,“ řekla stanici ABC známá zavražděného muže jménem Miri Kornfeldová.

Student vyhrožoval vražděním Židů, prozradila ho IP adresa

Amerika

„Skutečnost, že kdokoli může jen tak přijít do podniku a zabít jiného člověka, je extrémně…je těžké to pochopit,“ řekl televizi další obyvatelka města Pearl Kovenová. „Jeho cílem bylo pomáhat lidem. A takhle mu byla jeho laskavost oplacena. Je to odpudivé,“ dodala.

Útočník při vpádu do ordinace postřelil i osmadvacetiletou recepční, která utrpěla zranění nohou, ale je ve stabilizovaném stavu. Mimo ohrožení života je zřejmě také další, zhruba čtyřicetiletý muž.

Foto: Profimedia.cz

Automobil, v němž střelec ujel z místa činu.

Abdukareem, kterého zubaři znali, si podle policistů střelnou zbraň legálně pořídil zhruba dva týdny před vraždou. Jen zhruba hodinu před útokem si pak pronajal bílý pick-up s arizonskou poznávací značkou. Právě toto vozidlo využil k útěku, poté co v ordinaci vraždil. Po několikahodinovém pátrání policisté muže dopadli, když dostali od obyvatele nedalekého San Diega upozornění na podezřelé vozidlo.

„Policisté zjistili, že vůz je prázdný. Abdulkareema našli poblíž krátce poté a bez dalších incidentů jej vzali do vazby,“ oznámili kriminalisté. Muž byl podle nich vyzbrojen nabitou ruční zbraní a několika zásobníky. Muž nyní čelí obvinění z vraždy a dvojnásobného pokusu o ni, není přitom jasné, kdy by mohl stanout před soudem.

I jako intifáda. Seminář pro učitele v Oaklandu vystrašil židovské rodiny

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám