Hlavní obsah

I jako intifáda. Seminář pro učitele v Oaklandu vystrašil židovské rodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Židovští rodiče v kalifornském Oaklandu přehlašují své děti do jiných školních okrsků poté, co část tamních pedagogů uspořádala pro své kolegy seminář, jak děti už od věku čtyř let učit o probíhajícím konfliktu na Blízkém východě z palestinského pohledu, podotkla stanice CBS News. Vedení školního okrsku Oakland Unified (OUSD) se od akce, na niž se přihlásila zhruba stovka pedagogů, distancovalo.

Foto: Profimedia.cz

Propalestinské protesty v oaklandském přístavu. Snímek z 13. ledna 2024

Článek

„Když se představovaly plány lekcí se slogany jako: ‚Nakresli sionistického tyrana‘ nebo ‚I jako intifáda, J jako Ježíš‘, přišlo mi, jako by nás vyčleňovali a dělali z nás cíl,“ postěžovala si stanici CBS Rebecca, která se s manželem Isaacem rozhodla svého šestiletého syna raději přehlásit do jiného školního okrsku.

Podobně se rozhodlo dalších nejméně 29 židovských rodin. „Nechci, aby se mé dítě potkávalo s učiteli, kteří by nemuseli být schopni jednat s ním stejně jako s ostatními žáky,“ dodala Rebecca.

Seminář s názvem „Od Oaklandu po Gazu“ loni v prosinci představoval učitelům dlouhý seznam doporučených učebních materiálů pro děti od předškoláků až po středoškoláky. Mezi doporučenými pomůckami byla například i omalovánka s palestinskou postavou, která říká: „Skupina tyranů zvaných sionisté chtěla naši zemi, a tak ji násilím ukradli a zranili mnoho lidí. Má maminka a já jsme hodně plakali. Palestinci říkají této zkušenosti Nakba“.

Židovská škola v Montrealu se stala terčem střelby. Už podruhé za týden

Amerika

Podle organizátorů zmíněný seminář v rezoluci podpořily tamní učitelské odbory OEA, ačkoliv akci připravila jen menší část jejích pedagogů sdružených pod hlavičkou „OEA pro Palestinu“.

„Postavit se za sociální spravedlnost. Taková byla výuka v Oaklandu. Postavit se proti rasismu, postavit se za nejvíce utlačované. A právě teď jsou Palestinci nejutlačovanějšími lidmi na světě,“ citovala stanice CBS vysvětlení učitelky Judy Greenspanové, která je jedním z pedagogů, kteří seminář zorganizovali, a na Facebooku otevřeně podpořila Hamás. Tato vyučující, hlásící se paradoxně k židovskému původu a preferující oslovování zájmenem „oni“, přitom argumentuje, že kritika státu Izrael neznamená totéž, co antisemitismus.

Vedení dotyčného školního okrsku se od akce distancovalo. „Chci znovu připomenout, že očekáváme, že všichni pedagogové v každé třídě v celém okrsku vezmou vážně svou odpovědnost dodržovat zásady vzdělávání a budou si své osobní názory nechávat mimo třídu,“ vzkázala školní inspektorka Kyla Johnsonová-Trammellová v dopise, který už loni rozeslala rodičům.

Greenspanová má nicméně v plánu s dalšími propalestinskými kolegy uspořádat pro učitele další semináře.

Zatímco Biden slavil s hosty chanuku, před Bílým domem proběhl protest za příměří v Gaze

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám