Hlavní obsah

Chováš se jak bílej, ale jsi černej. Žena v Miami se rozkřičela na policistu a dostala ránu

Novinky, jem
Miami

Po internetu kolují záběry dalšího násilného incidentu mezi americkým policistou a občankou tmavé pleti. Tentokrát se na Twitteru objevilo video z odbavovací haly letiště v Miami, kde se černoška na strážce zákona rozkřičela, že se chová jako běloch, ale ve skutečnosti je černý. Hispánský policista, který byl přivolán, aby vyhrocenou situaci při odbavení uklidnil, ženě uštědřil ránu otevřenou dlaní. Ve čtvrtek na to upozornil deník The Daily Mail.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Okamžiky, které bezprostředně předcházely útoku i incident samotný, jsou na záběrech, jež podle Daily Mailu pocházejí z kamery na těle jiného policisty, dobře vidět, není ale jasné, co konfliktu předcházelo. Britský list píše, že se žena zlobila kvůli zpožděnému nebo zrušenému letu.

Na videu je vidět, jak rozrušená pasažérka při rozepři vyjde vstříc jednomu ze dvou policistů v záběru a při tom nadává. „To bych skutečně měla. Jsi černej. Chováš se jako bys byl bílej, ale ve skutečnosti jsi černej. Co uděláš, no?,“ křičí žena na policistu z bezprostřední blízkosti. Ten se po krátkém zaváhání rozmáchne a vrazí ženě tvrdou ránu do obličeje a následně ji srazí na zem.

Nemohu dýchat, říkal zatýkaný Hispánec před smrtí. Tucsonští policisté teď nabízejí rezignace

Amerika

Dva další policisté následně přiskočili a roztržku zastavili. Všichni tři jsou teď postaveni mimo službu. Šéf jejich oddělení přislíbil důkladné prošetření celého případu. Podle několika zdrojů listů Miami Herald ženě ránu uštědřil policista Antonio Clemente Rodriguez portorického původu.

K incidentu došlo v době, kdy je ve Spojených státech rozjitřená atmosféra kvůli smrti černocha George Floyda po policejním zákroku z 25. května. Po celé zemi od té doby probíhají demonstrace, protesty a nepokoje občanů rozzuřených údajnou policejní brutalitou a systémovým rasismem.

Bělošský policista v New Yorku při zatýkání rdousil černocha

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám