Hlavní obsah

Chávez se nabídl, že převezme všechny vězně z Guantánama

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dauhá

Venezuelský prezident Hugo Chávez je připraven převzít všech zhruba 240 lidí, které USA zadržují ve věznici Guantánamo na Kubě. řekl to na konferenci arabských a jihoamerických zemí v katarském Dauhá.

Foto: Tomas Bravo, Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

„S přijetím lidských bytostí bychom neměli problém,“ sdělil Chávez televizi Al-Džazíra v souvislosti s propuštěním vězňů z Guantánama. Zopakoval též, že USA by nejenže měly „tu mizernou věznici“ uzavřít, ale také vrátit zátoku a základnu Guantánamo Havaně.

Uzavření věznice do roka nařídil americký prezident Barack Obama krátce po svém lednovém nástupu do úřadu. USA v současnosti připravují právní rámec pro přesun vězňů a vyjednávají se zeměmi jejich původu či předchozího působení o jejich převzetí. Vzhledem k pochroumaným vztahům mezi Washingtonem a Caracasem je ale nepravděpodobné, že by Obama Chávezovu nabídku vyslyšel.

V dubnu se má v Trinidadu a Tobagu uskutečnit summit amerických států. Zatím není jasné, jestli se v jeho rámci Chávez s Obamou sejdou.

Věznice Guantánamo

Věznice na americké základně na Kubě byla zřízena v lednu 2002, kdy sem začali být převáženi především z Afghánistánu lidé podezřelí z terorismu.

Většina vězňů je na Guantánamu držena bez obvinění. Téměř 600 vězňů bylo propuštěno, zhruba 198 jich tam zůstává.

Reklama

Související články

Obama: už žádní nepřátelští bojovníci

Administrativa nového amerického prezidenta Baracka Obamy opustila zamilovaný termín George Bushe „nepřátelští bojovníci“. Jimi označoval lidi podezřelé...

Výběr článků

Načítám