Hlavní obsah

Černochová zaskočila i USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako slon v porcelánu se zachovala česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS), když v pátek vypálila skrze rozhovor pro Deník N informaci, že chce při své návštěvě USA jednat o zřízení americké vojenské základny na českém území. Zaskočila tím totiž nejen jednu z koaličních vládních stran, ale hlavně samotnou Bidenovu administrativu, která na to podle informací Práva nebyla připravena.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně obrany Jana Černochová

Článek

Svědčí o tom neutrální reakce velvyslanectví USA na její nečekaný „vstřícný“ návrh. „Dohoda o obranné spolupráci poskytuje široký rámec umožňující hlubší spolupráci mezi americkou a českou armádou. Jde o přirozený vývoj po desetiletích spolupráce mezi našimi zeměmi,“ řekl včera Právu zástupce mluvčího Velvyslanectví USA v Praze Todd Jurkowski.

Podle amerických diplomatických zdrojů vybudování plnohodnotné americké základny v ČR rozhodně není na pořadu dne. „Nyní projednáváme rámec jednání. Doufáme, že brzy začnou, ale až ve chvíli, kdy budou obě strany připraveny,“ řekl Právu americký diplomatický zdroj.

Černochová chce v USA otevřít i jednání o americké přítomnosti v ČR

Domácí

Jinak řečeno, USA nemají v úmyslu s českou ministryní obrany jednat o zřízení vojenské základny v Česku už po Velikonocích, jak optimisticky tvrdila.

V této chvíli je pro ně dostačující model, jaký od února funguje se Slovenskem. Dohoda o obranné spolupráci obou zemí umožňuje americké armádě využívat v případě potřeby infrastrukturu dvou slovenských vojenských letišť, za což zaplatí na jejich modernizaci přes sto milionů dolarů (více než 2,2 miliardy korun), aniž by bylo nutné zřizovat na místě stálou vojenskou základnu.

Babiš: Americká základna v ČR je zbytečná

Domácí

Podobnou spolupráci má roky vyjednanou armáda s NATO. To už nalilo přes tři miliardy korun do vojenských letišť v Čáslavi a v Náměšti nad Oslavou, která jsou součástí tzv. páteřních letišť NATO v Evropě a kde mohou přistávat i letouny z ostatních aliančních armád.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám