Hlavní obsah

Čech žádá v USA o azyl, bojí se ruské mafie

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pittsburgh

Jiří Masopust, o jehož vydání usiluje Česká republika kvůli podezření z podvodů a zpronevěry, žádá v USA o azyl, píše list Pittsburgh Tribune. Tvrdí, že v České republice by mohl být mučen a zabit, neboť po něm pase ruská mafie.

Článek

Masopust žádá o azyl na základě mezinárodní konvence o mučení, jejímž signatářem jsou Spojené státy.

"Jsem si jist, že kdybych se vrátil do České republiky, budu mučen a zabit ruskými a českými kriminálníky, kteří mě v minulosti vyhrožovali a zranili," píše v žádosti o udělení azylu. "Byli to velmi mocní lidé s vazbami na politiky a vládní úředníky, jsem si jist, že by byli slepí k mému mučení a smrti," dodává ještě.

V pátek požádal Masopust o odklad vydání, aby mohl soudu rozhodujícímu o udělení azylu důkazy, které by podpořily jeho žádost. Masopust se současně zřekl práva být vyslechnut soudem rozhodujícím o extradici a soudkyně Cathy Bissoonová se rozhodla pro jeho zadržení.

V ČR je podezřelý z podvodů s nábytkem

České úřady obviňují Masopusta, že od různých společnosti přebral nábytek a prodal ho dalším subjektům, aniž by za něj dodavateli zaplatil. Uvádí se to v požadavku o vydání. Masopust řekl ve svém případu, že dluží "velké částky některým jedincům", kteří najali ruské a české vymahače dluhů. Ti ho několikrát zbili.

Když byl Masopust v USA zatčen, pracoval jako uklízeč v pensylvánském městečku Swissvale.

Webové stránky Policie ČR uvádějí jednoho muže jménem Jiří Masopust jako osobu několik let hledanou osobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám