Hlavní obsah

Cameron za Ukrajinu lobboval i u Trumpa, nakonec neuspěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský ministr zahraničí David Cameron minulý týden v NATO apeloval na své protějšky, aby republikány přesvědčili o nutnosti podpory Ukrajiny. Setkal se i s Donaldem Trumpem. Tento týden chtěl republikány přesvědčovat sám, předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson se s ním ale odmítl sejít.

Foto: Valdrin Xhemaj, Reuters

David Cameron

Článek

Johnson, nejvýše postavený republikán, se tento týden s britským ministrem zahraničí Jamesem Cameronem odmítl ve Sněmovně reprezentantů setkat. Cameron už dopředu avizoval, že s ním chtěl jednat o další pomoci pro Ukrajinu, informuje The Guardian.

Cameron v předchozích dnech v rámci snahy posílit podporu Ukrajiny lobboval i u Donalda Trumpa, se kterým povečeřel v jeho soukromém sídle na Floridě. Informoval o tom The Guardian, podle něhož Cameron také žádal o uvolnění 60 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) z amerického balíčku pomoci pro Ukrajinu.

To ale narazilo právě u předsedy Sněmovny reprezentantů Mikea Johnsona. Návrh přitom leží ve sněmovně už několik měsíců, ačkoliv i část republikánů by ho pravděpodobně podpořila a válkou zasažené Ukrajině pomohla.

Johnson o něm ale odmítá vůbec hlasovat. Je totiž pod tlakem skupiny radikálních republikánů, kterou vede kongresmanka Marjorie Taylor Greenová. Ta mu řekla, že pokud by hlasování o podpoře Ukrajině vyvolal, dá hlasovat o Johnsonově nedůvěře.

Cameron pochválil českou iniciativu

Cameron v úterý při návštěvě Washingtonu ocenil český plán nákupu dělostřelecké munice pro Ukrajinu. Zmínil ho na tiskové konferenci se šéfem americké diplomacie Antonym Blinkenem. „Víme, že (Ukrajinci) potřebují munici. Je tady skvělá česká iniciativa s cílem poskytnout munici, která dorazí v červnu,“ řekl Cameron na tiskové konferenci.

Zakažte prodej zbraní Izraeli, píše více než 130 britských zákonodárců Cameronovi

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám