Hlavní obsah

Byly to jen fantazie, hájí se policista, který si představoval, že jí uvařené ženy

Právo, Jiří Roškot

Měl být strážcem zákona a bezpečnosti občanů. Nyní už bývalý policista Gilberto Valle (28) však v tichosti spřádal otřesné plány jak unášet, mučit, zabíjet – a nakonec jíst ženy, které si vyhlédl. Teď mu hrozí doživotí.

Foto: Jane Rosenburg, Reuters

Gilbert Valle u soudu

Článek

„Vím, že sadomasochismus je populární v Odstínech šedi, ale tohle bylo jiné,“ řekla soudu s odvoláním na sérii prodávaných knih s tímto názvem Valleho odloučená manželka Kathleen Manganová (27). Byla to prý ona, kdo zalarmoval policii.

Učinila tak poté, co ji vyděsila náhodou objevená složka v manželově počítači. Obsahovala snímky mrtvé ženy a další hrůzné výjevy.

Ukázalo se, že muž se na webu účastnil diskusí o kanibalismu. K tipování svých zamýšlených obětí dokonce zneužíval policejní databázi. Vyhlédnuté ženy špehoval, až loni v říjnu spadla klec – zatkli ho.

Jen fantazie

Stal by se skutečným kanibalem, nebo jen trpí zvrácenou úchylkou a stačí mu jen si pohrávat s obludnou fantazií? Právě o tom je neobvyklý proces v nově rekonstruované newyorské soudní budově, která pamatuje i soud s manželi Rosenbergovými z počátku padesátých let za vyzrazení tajemství jaderné bomby Moskvě.

„Nenechte se mýlit. Gilbert Valle myslel své plány velmi vážně!“ apeloval na členy poroty zástupce federálního prokurátora Random Jackson. Vysokoškolsky vzdělaný Valle, otec malého dítěte, žil běžný život. Najednou se ale podle manželky začal chovat divně.

Vyptával se jí, kde nejraději běhá, zda je tam večer světlo a jestli tudy chodí lidé. Snažil se kontaktovat vyhlédnuté ženy a vyšetřovatelé v jeho počítači našli i údaje o tom, jakým provazem nejlépe někoho svázat, detaily o lidském mase, recepty, pojednání o bílém otroctví i chemikáliích, které nejúčinněji omámí.

Viděl ji uvařenou s jablkem v ústech

Všechno to jsou jen a jen neškodné fantazie, tvrdí obhájkyně Julia Gattová. „Můj klient neměl nikdy v úmyslu nikoho unést. Nelze usvědčit někoho jen pro jeho myšlenky, jakkoli jsou zvrácené!“ prohlásila. Těmi „pouhými myšlenkami“ podle ní byla i posedlost představou o „uvařené ženě na podnosu s jablkem v ústech“, přičemž Valleho manželka prý nebyla nikdy v nebezpečí, jelikož nezapadala do jeho představ.

„Všechny druhy dušení“

Útočištěm podezřelému byla webová stránka založená Moskvanem Sergejem Merenkovem, jež má 38 tisíc účastníků. Merenkov o ní ve videovýpovědi hovoří pyšně jako o „klonu Facebooku,“ ovšem pro „nestandardní fetišisty“.

Na otázku, o jaké fetiše jde, Rus odpověděl: „Všechny druhy dušení a rizikového kanibalismu“. Stránka si údajně klade podmínku, že zůstane jen u fantazií.

Existuje však před realizací nějaká hranice? Podle psychologa Tigera Howarda Devora není kanibalistický fetiš častou formou sexuální deviace. „Znamená posedlost pojídáním masa někoho jiného a to může mít celou řadu projevů,“ citovala ho místní TV stanice KPIC.

Bude tudíž na expertech, aby se dobrali závěru, zda je, či není Valle nebezpečný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám