Hlavní obsah

Byli to herci, tvrdil o školním masakru americký dezinformátor. Teď u soudu obrátil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austin

Americký dezinformátor Alex Jones po léta přesvědčoval miliony svých fanoušků o tom, že střelba na základní škole Sandy Hook z roku 2012 se ve skutečnosti neodehrála. Při středeční výpovědi v soudním procesu, v němž rodina jedné z obětí požaduje odškodné za pomluvu, nicméně přiznal, že jeden z nejhorších masakrů na amerických školách byl skutečný, a své dřívější počínání označil za nezodpovědné.

Foto: Pool, Reuters

Alex Jones u soudního přelíčení 3. srpna obrátil. Střelba ve škole byla skutečná, přiznal.

Článek

Právník rodiny zároveň Jonese obvinil z křivého svědectví na základě dat z jeho mobilního telefonu, která žalující straně podle něj omylem poskytli obhájci známého konspirátora.

Jones po útoku na školu v Connecticutu prostřednictvím svých mediálních kanálů vytrvale přiživoval konspirační teorii, že střelba se 26 oběťmi byla zinscenovaná ve snaze regulovat držení zbraní a že rodiče zabitých dětí jsou „krizoví herci”.

Před 12 dny se vaši právníci spletli a poslali mi kompletní digitální kopii celého vašeho mobilu se všemi zprávami, co jste za poslední dva roky poslal.
Mark Bankston, právník pozůstalých

Rodiny deseti obětí jej později zažalovaly za pomluvu a soudy ve dvou amerických státech loni rozhodly, že Jones ve věci nese právní odpovědnost. To připravilo půdu pro sérii procesů, v nichž poroty rozhodnou o výši odškodného, přičemž středeční jednání bylo součástí prvního z nich.

Otec žačky při střelbě pomohl z texaské školy vyvést desítky dětí a učitelů

Amerika

„Je to stoprocentně skutečné," vypověděl Jones u soudu ohledně hromadné střelby z prosince 2012. Zároveň se podle televize NBC News snažil sám sebe prezentovat jako oběť „korporátních médií", která prý jeho slova překrucovala. Jones řekl, že jej mrzí, že „se neúmyslně účastnil věcí, které tyto lidi zranily na citech".

Sám se usvědčil ze lži 

Neilu Heslinovi a Scarlett Lewisové, jejichž šestiletý syn Jesse byl jednou z obětí střelby, ovšem omluva nestačí. U soudu žádají odškodné 150 milionů dolarů (3,6 miliardy korun) za pokračující trauma, které jim konspirační teorie o útoku způsobily. Věc je od středy v rukách poroty, která po více než týdnu argumentů u soudu v texaském Austinu zahájila projednávání trestu.

Selhání, špatná rozhodnutí. Vyšetřování ztrhalo zásah policie u střelby v Uvalde

Amerika

Poslední den svědeckých výpovědí přinesl i moment označovaný některými komentátory za šokující, když právník Heslina a Lewisové Mark Bankston žalovanému oznámil, že má k dispozici kopii dat z jeho mobilu. „Věděl jste, že před 12 dny... se vaši právníci spletli a poslali mi kompletní digitální kopii celého vašeho mobilu se všemi zprávami, co jste za poslední dva roky poslal?" řekl Bankston. Obhájci se po následném nahlášení události nepokusili protistraně zabránit v přístupu k materiálům, „a proto vím, že jste mi lhal”, dodal.

Jones dříve pod přísahou vypověděl, že o útoku na Sandy Hook nemá ve svém mobilním telefonu žádné zprávy. Uniklá data ale podle Bankstona toto tvrzení vyvrací. Právník také Jonesovi ukázal údajný e-mail odeslaný z jeho adresy poté, co obviněný deklaroval: „E-mail nepoužívám.” „Víte, co je to křivá výpověď?” zeptal se Bankston v jistý moment Jonese.

Podrobnosti ohledně autenticity materiálů prezentovaných u soudu nebyly ihned jasné. NBC News napsala, že věc nezávisle nepotvrdila a že Bankston ani Jonesovo médium Infowars nereagovaly na žádosti o komentář.

Střelba na střední škole v USA má čtvrtou oběť, 15letého pachatele obvinili

Amerika

Podle informací magazínu Rolling Stone se nicméně ihned o uniklé zprávy začal zajímat výbor americké Sněmovny reprezentantů vyšetřující loňský útok na sídlo Kongresu. Jones v jeho vyšetřování figuruje jako aktér, který byl zapojen do plánování shromáždění ze 6. ledna 2021 a který před povolebními nepokoji rozdmýchával vášně v táboře poraženého prezidenta Donalda Trumpa.

 Za nenávist vykázán ze sociálních sítí

Jones je už řadu let jednou z hlavních tváří krajně pravicové konspirační mediální scény ve Spojených státech. Jeho organizace Infowars jako „operaci pod falešnou vlajkou" nevykreslovala jen masakr ve škole Sandy Hook, ale i další masové střelby. Za nenávistné projevy a obtěžování byl v roce 2018 vykázán z největších sociálních sítí světa.

Za útok na Kapitol půjde Texasan na sedm let do vězení. Vyhrožoval šéfce komory i vlastním dětem

Amerika

Žaloby, kterým aktuálně čelí, prezentuje jako útok na svobodu slova. Vypověděl, že jakékoli odškodné nad dva miliony dolarů „by nás potopilo”. Podle Jonese jeho podnikání poškodily zásahy velkých internetových platforem, jeho společnost Free Speech Systems v červenci vyhlásila bankrot.

Právníci rodin požadujících odškodné to podle listu The New York Times označili za součást snahy o zdržování procesů. Bankston ve středu s odvoláním na uniklé materiály uvedl, že Jonesovy zisky po vyloučení z facebooku nebo twitteru dál rostly a že Infowars v roce 2018 místy vydělávalo přes 800 000 dolarů (přes 19 milionů Kč) denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám