Hlavní obsah

Byl sám gay? Podle známých měl vrah z orlandského klubu problém s vlastní orientací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Orlando

Jedním z možných motivů masového vraha z orlandského homosexuálního klubu mohly být problémy 29letého pachatele Omara Mateena s vlastní sexuální orientací. Uvedla to americká média na základě rozhovorů s bývalou manželkou, s otcem i s návštěvníky klubu Pulse.

Foto: Myspace/Handout, Reuters

Omar Mateen

Článek

„Zatím nevidíme žádný náznak, že by to bylo spiknutí řízené zvenčí USA, a nevidíme žádný náznak, že by byl součástí nějaké sítě,“ uvedl k vyšetřování ředitel FBI James Comey. Mateen se přitom sám při útoku přihlásil k Islámskému státu a ten dvakrát zopakoval, že za útokem stojí.

Přestože se Mateen přihlásil k Islámskému státu, vyšetřovatelé zjišťují, zda neměl taky problémy se svou sexualitou, napsala CBS.

Jeho otec, imigrant z Afghánistánu Seddique Mateen, naznačil, že mohl jednat z nenávisti k homosexuálům. Řekl, že nedávno dostal záchvat vzteku, když viděl, jak se dva muži líbají.

Ženatý chodil do homosexuálního klubu

Přestože byl Mateen podruhé ženat, žil ve Fort Pierce s Noorou Salmanovou, měl třiapůlletého syna, do gay klubu pravidelně chodil. Potvrdilo to několik návštěvníků klubu Pulse. „Někdy se tam posadil a sám pil, ale jindy dokázal pít tak, že byl hlučný a nepřátelský,“ řekl Ty Smith s tím, že Mateena viděl v klubu nejméně tucetkrát.

Kevin West, který tam také chodil, řekl, že Mateen používal aplikaci gay seznamky v telefonu. Uvedl, že Mateen mu poslal před rokem textovku. Deníku Los Angeles Times řekl, že asi hodinu před střelbou hodil ke klubu známého, všiml si tam Mateena.

Další častý návštěvník klubu, 71letý Jim Van Horn řekl agentuře AP, že Mateen byl pravidelným návštěvníkem klubu. Domnívá se, že Mateen se neúspěšně snažil vyrovnat s vlastní homosexualitou. Jednou se s ním i bavil, Mateen mu vyprávěl o své bývalé ženě. „Moji kámoši přišli a řekli, pojďme si udělat snímek v patiu, tak jsem odešel. Pak mi řekli, že nechtěli, abych s ním mluvil, protože si myslí, že je divnej.“

Týral první ženu 

Žena uzbeckého původu Sitora Yusufiyová popsala CNN jejich krátký, zato brutální vztah. Mateena označila za psychicky nemocného násilníka, který zneužíval steroidy.

„Zpočátku byl normální a staral se o rodinu, rád vtipkoval, měl rád zábavu, ale pár měsíců po svatbě jsem viděla, jak je labilní. Viděla jsem, že je bipolární, dokázal začít šílet kvůli ničemu. Tehdy jsem se začala obávat o svou bezpečnost,” vypověděla Yusufiová. „Začal mě zneužívat fyzicky, a to velmi často. Nedovolil mi mluvit s rodinou, držel mě od ní jako rukojmí. Moje rodina mě musela vytáhnout z jeho rukou,“ dodala Uzbečka, která se nakonec obrátila na policii.

I když podle ní vyznával islám, nemyslí si, že by víra hrála roli v jeho útoku.

Kolega: Byl vzteklý a bigotní

Kvůli své agresivitě zřejmě ztratil práci v ochrance, kterou vykonával v letech 2014 a 2015, uvedl jeho bývalý kolega. „Byl vzteklý, od přirozenosti násilný a ve všech ohledech bigotní,“ řekl Dan Gilroy.

Mateen pracoval devět let pro G4S. Pak obsluhoval detektor kovů u vchodu k soudu v okrese St. Lucia, kde pracoval i Gilroy. Ten vypověděl, že Mateen měl často homofobní, rasistické a sexistické poznámky. „Mlátil věcmi, křičel a vždy používal sprostá slova. A nebylo to vzácné, dělal to celou dobu,“ řekl Gilroy.

Když se s ním přestal stýkat a požádal, aby s ním nebyl ve službě, posílal mu prý Mateen denně 20 až 30 SMS a patnáctkrát až dvacetkrát mu volal.

Mateena také v posledních letech vyslýchala FBI v souvislosti se dvěma případy terorismu z posledních let. Poprvé byl vyslýchán v roce 2013, když obvinil kolegy z vazeb na terorismus, ale jeho tvrzení se nepodařilo ověřit, řekl CNN zvláštní agent Ronald Hopper.

Související téma:

Foto: Handout, Reuters

Omar Mateen

V roce 2014 jej FBI vyslýchala znovu kvůli možným vazbám na Monera Mohammada abu Salhou, který se stal prvním americkým sebevražedným atentátníkem v Sýrii. Oba se potkávali ve stejné mešitě. „Zjistili jsme, že kontakt byl minimální a nevedl k vytvoření vztahu.“ Dále nebyl ani sledován ani vyšetřován. Dokonce si mohl koupit jednu střelnou zbraň s krátkou hlavní a poloautomatickou útočnou pušku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám