Hlavní obsah

Byl jsem jako omámený, popsal strojvůdce chvíle před vykolejením vlaku v New Yorku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Strojvůdce vlaku, který vykolejil v neděli v New Yorku, vyšetřovatelům řekl, že těsně před nehodou ztratil koncentraci a cítil se jako omámený. S odvoláním na zdroje blízké šetření nehody to v úterý uvedla agentura Reuters.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Vykolejené vagóny odstraňovaly jeřáby až druhý den po nehodě.

Článek

Při neštěstí zemřeli čtyři lidé a přes 60 bylo zraněno. Vlak jel rychlostí 132 kilometrů za hodinu, tedy skoro třikrát rychleji, než je maximální povolená rychlost v místě nehody. Šestačtyřicetiletý strojvůdce William Rockefeller začal brzdit jen několik vteřin před vykolejením vlaku.

Federální výbor pro bezpečnost v dopravě (NTSB) zdůraznil, že vyšetřovatelé zatím nedošli k žádnému závěru a že šetření potrvá týdny, možná měsíce. Zástupci NTSB mluvili s Rockefellerm v pondělí, ale výslech nedokončili a budou v něm pokračovat zřejmě ve středu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V New Yorku vykolejil příměstský vlak, čtyři lidé zahynuli Video: Reuters

Rockefeller, na kterého v minulosti nebyly žádné stížnosti, při pondělním výslechu řekl, že vlak fungoval normálně. Před osudnou zatáčkou však ztratil koncentraci a byl jako omámený. Podle zmíněných zdrojů si plně nepamatuje, co se stalo, ale vzpomíná si, jak se probral z přechodného transu a začal před nebezpečnou zatáčkou brzdit.

Na dotaz, zda Rockefeller na chvíli usnul, další zdroj blízký vyšetřování uvedl, že to bylo něco jako "dálniční hypnóza". "Díváte se před sebe a vidíte jen koleje a jenom koleje a ztratíte perspektivu," dodal zdroj.

"Je velmi traumatizovaný," řekl o Rockefellerovi šéf odborového svazu strojvůdců Anthony Bottalico. "Zlomily ho ztráty na životech a zranění cestujících i kolegů," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám