Hlavní obsah

Bush vylepšil další rekord v neoblíbenosti

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

O klesající popularitě amerického prezidenta George Bushe už se píše nějaký ten pátek. Bush otřásl pomyslnými laťkami v žebříčcích neoblíbenosti už několikrát. V pondělí se mu podařilo překonat další metu. Podle stanice CNN s ním nesouhlasí rekordních 76 procent Američanů.

Foto: Eric Draper/Handout, Reuters

Americký prezident George Bush

Článek

Takové nemilosti se nedostalo ani prezidentovi Richardu Nixonovi po aféře s odposlechy, tzv. Watergate, či Harrymu Trumanovi, který s 67 procenty z ledna 1952 držel donedávna primát.

Bush je nejméně oblíbený prezident od druhé světové války, kdy se popularita měří. „Žádnému jinému prezidentovi nevyjádřilo nesouhlas více než 70 procent lidí. Bush to už dokázal překonat třikrát,“ řekl vedoucí průzkumu Keating Holland.

CNN výsledky průzkumu zveřejnila v den, kdy Bush v Oválné pracovně Bílého domu poprvé uvítal svého nástupce Baracka Obamu, který slibuje radikální obrat ve vedení země. Podle 57 procent Američanů bude mocenský přechod relativně snadný, 39 procent si myslí, že naopak.

George W. Bush

43. prezident USA se narodil 6. července 1946 v New Haven v Connecticutu v rodině George Herberta Walkera Bushe a Barbary Pierce Bushové. Má čtyři sourozence: Jeba (guvernér Floridy), Neila, Marvina a Dorothy.

Bush před nástupem do Bílého domu pracoval v ropném průmyslu. Stál také v čele amerického státu Texas, kde byl guvernérem v letech 1994-2000. Nyní zastává 2. prezidentské období. Obě volby byly velmi těsné, a to jak v listopadu 2000 - porazil Alberta Arnolda Gora, tak o čtyři roky později - porazil Johna Kerryho. Světovou veřejnost proti sobě popudil odmítnutím redukce skleníkových olynů - tzv. Kjótský protokol - a zahájením války v Iráku.

Bush vystudoval univerzitu Yale, kde promoval v roce 1968. Vstoupil do letecké národní gardy jako letec. I když dosáhl hodnosti nadporučíka, bojů ve Vietnamu se nezúčastnil. V mládí byl opakovaně médii napadán za svůj kladný postoj k alkoholu. Závislost později přiznal s tím, že ji překonal. V roce 1975 dokončil Harvard Business School získal titul M.B.A. O dva roky později se oženil s učitelkou Laurou Welchovou. Mají spolu dvě dcery: dvojčata Barbaru a Jennu.

Obama převezme od Bushe úřad při slavnostní inauguraci 20. ledna příštího roku. Zdědí mimo jiné hluboké finanční potíže USA a válečné operace v Iráku a Afghánistánu. Jeho poradci už avizovali, že spoustu Bushových rozhodnutí hodlá změnit.

Reklama

Související články

Bushova podpora v USA padá ke dnu

Krize bankovního sektoru ve Spojených státech zasáhla nejcitlivější místa Američanů - jejich kapsy. Potvrzuje to i průzkum listu Washington Post a stanice ABC,...

Výběr článků

Načítám