Hlavní obsah

Bush je nejméně populárním prezidentem USA 

Novinky, CNN, rei
WASHINGTON

S politikou současného amerického prezidenta George Bushe nesouhlasí víc lidí, než v případě kteréhokoliv jeho předchůdce od druhé světové války, kdy se popularita měří. Rekordně nízká je mezi Američany také podpora války v Iráku. Vyplývá to z nejnovějšímu průzkumu zpravodajské stanice CNN.

Článek

“Žádný z prezidentů nezaznamenal nikdy tak velký nesouhlas mezi lidmi. Ve skutečnosti je to vůbec poprvé, kdy padla 70procentní hranice,” řekl Keating Holland, který průzkum vedl.

S prezidentem Bushem nesouhlasí 71 procent Američanů a s jeho politikou se naopak ztotožňuje 28 procent z nich. V tomto ohledu Bush není nejhorší - ještě méně lidí svého času souhlasilo s politikou prezidenta Harryho Trumana (22 procent) a Richarda Nixona (24 procent).

Jednoznačně proti prezidentovi se ale zatím stavělo maximálně 67 procent Američanů, a to v Trumanově případě v lednu 1952. Nixon byl v největší nemilosti (u 66 procent občanů) v srpnu 1974 předtím, než úřad opustil.

Rekordní počet proti válce v Iráku

Stejný průzkum zaznamenal také rekordně nízkou podporu válce v Iráku. Bylo proti ní 68 procent dotázaných, 30 naproti tomu válečné úsilí v této blízkovýchodní zemi podporovalo.

“Pesimismus Američanů vůči tomuto konfliktu roste. Ještě v lednu téměř polovina z nich věřila, že válka USA v Iráku je správná; teď podpora poklesla o 39 procent,“ řekl Holland.

Válka v Iráku není jediným důvodem poklesu Bushovy popularity. “Podpora konfliktu, hodnocení ekonomické situace a obliba Bushe mají společný jmenovatel - je to špatné,” uvedl analytik Bill Schneider.

George W. Bush

43. prezident USA se narodil 6. července 1946 v New Haven v Connecticutu v rodině George Herberta Walkera Bushe a Barbary Pierce Bushové. Má čtyři sourozence: Jeba (guvernér Floridy), Neila, Marvina a Dorothy.

Bush před nástupem do Bílého domu pracoval v ropném průmyslu. Stál také v čele amerického státu Texas, kde byl guvernérem v letech 1994-2000. Nyní zastává 2. prezidentské období. Obě volby byly velmi těsné, a to jak v listopadu 2000 - porazil Alberta Arnolda Gora, tak o čtyři roky později - porazil Johna Kerryho. Světovou veřejnost proti sobě popudil odmítnutím redukce skleníkových olynů - tzv. Kjótský protokol - a zahájením války v Iráku.

Bush vystudoval univerzitu Yale, kde promoval v roce 1968. Vstoupil do letecké národní gardy jako letec. I když dosáhl hodnosti nadporučíka, bojů ve Vietnamu se nezúčastnil. V mládí byl opakovaně médii napadán za svůj kladný postoj k alkoholu. Závislost později přiznal s tím, že ji překonal. V roce 1975 dokončil Harvard Business School získal titul M.B.A. O dva roky později se oženil s učitelkou Laurou Welchovou. Mají spolu dvě dcery: dvojčata Barbaru a Jennu.

CNN průzkum provádí od počátku 50. let.

Reklama

Výběr článků

Načítám