Hlavní obsah

Bush vychválil McCaina jako nejlepšího prezidenta ve světě nebezpečí

– WASHINGTON
Novinky, CNN, rei

Americký prezident George Bush v úterý podpořil v rámci probíhajícího kongresu kandidáta Republikánské strany do Bílého domu Johna McCaina. V projevu přenášeném z jeho rezidence prostřednictvím satelitu řekl, že McCain je připraven zemi vést, protože ví, jak ji ochránit.

Článek

„Žijeme v nebezpečném světě a potřebujeme prezidenta, který pochopil lekci z 11. září 2001, a to, že abychom uchránili Ameriku, musíme zůstat ve střehu, zabránit útokům předem a nečekat, až budeme zasaženi. Muž, jehož potřebujeme je John McCain,“ řekl Bush.

Prezident měl původně na konventu vystoupit osobně hned v pondělí. V neděli ale svou účast odřekl kvůli hurikánu Gustav blížícímu se k americkému pobřeží a v pondělí byl v Texasu, kde hrozily škody. Výstup odřekl i viceprezident Dick Cheney.

Kritikové ale tvrdí, že se Bush s Cheneyem konference nezúčastnili, aby se vyhnuli osobní kritice a také, aby tím McCainovy šance na zvolení do Bílého domu spíše neumenšili. Bush je jedním z nejméně populárních prezidentů v amerických dějinách a sám McCain se od jeho politiky snaží distancovat.

To nepřímo potvrdil i Bush, když řekl, že McCain se rozhoduje samostatně a nebojí se dát najevo nesouhlas. „Bez ohledu na problém, je to čestný muž, který hovoří od srdce,“ doplnil.

Pro Obamu je McCain stejně nevhodný jako Bush

Kandidát demokratů Barack Obama však v reakci na projev McCaina s Bushem bez váhání postavil do jedné řady.

„George Bush dnes s entuziasmem předal pochodeň muži, který si to zasloužil tím, že s ním souhlasil v 90 procentech případů a jenž bude v příštích čtyřech letech pokračovat v prezidentově dědictví - v jeho katastrofální ekonomice, v zahraniční politice, která nám nezajistila větší bezpečnost, a v jeho scestné válce v Iráku, která nás stojí 10 miliard dolarů měsíčně,“ řekl.

Prezidentské volby se v USA uskuteční 4. listopadu. Bushův nástupce bude do úřadu uveden v lednu 2009.

Reklama

Související témata:

Související články

McCain v průzkumu poprvé předběhl Obamu

V srpnovém předvolebním průzkumu, který v USA provedla agentura Reuters ve spolupráci se Zogbyho institutem, se prezidentský kandidát republikánů John McCain...

Výběr článků

Načítám