Hlavní obsah

V Mexiku se zformovala další karavana migrantů mířící k americkým hranicím

Mexiko

Z jižního Mexika v sobotu vyrazil směrem k USA další organizovaný pochod migrantů, který čítá asi 400 lidí včetně mnoha dětí. Informují o tom světové zpravodajské agentury několik dní poté, co bezpečnostní složky zasáhly proti jiné takzvané karavaně migrantů mířící k americké hranici.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V nové skupině jsou obyvatelé různých středoamerických zemí, především lidé ze Salvadoru, Hondurasu, Guatemaly a Venezuely, a Haiti, napsala agentura AFP. Karavana vyrazila v sobotu ráno místního času z města Tapachula na hranicích s Guatemalou a nedbala varování bezpečnostních složek, aby od cesty upustila, uvedl lokální spolupracovník agentury Reuters.

Mexické úřady tento týden postupně rozehnaly jinou skupinu migrantů a mexický prezident Andrés Manuel López Obrador oznámil, že chce, aby uchazeči o azyl v USA bez potřebných dokumentů zůstávali na jihu Mexika. Zároveň ale vyzval amerického prezidenta Joea Bidena, aby začal řešit příčiny migrace ze Střední Ameriky. Podle mexické hlavy státu by USA měly spustit program krátkodobých pracovních víz.

Trumpova hraniční zeď je děravá

Amerika

Mnozí členové nového pochodu uvedli, že prchají před chudobou a násilím. Jednatřicetiletá Sharon z Hondurasu vysvětlila, že po roce, který strávila se svými třemi dětmi na jihu Mexika a během nějž se své potomky snažila uživit prodejem žvýkaček, cítila, že se musí pokusit dostat do USA stůj co stůj.

"Předala jsem potřebné dokumenty, ale k ničemu to nevede. Jen k dalším a dalším schůzkám," postěžovala si tato žena. "Mám strach, že pokud se odsud nedostanu, neseženu práci," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám