Hlavní obsah

Britka plave z Kuby do USA, čeká ji přes 160 kilometrů mezi žraloky

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Penny Palfreyová (49), v Austrálii žijící Britka, v pátek odpoledne (ráno místního času) za asistence novinářů vstoupila v havanském přístavu do vody. Vyrazila přímo na sever, na otevřené moře. Bez ochranné klece proti žralokům hodlá za 40 až 50 hodin doplavat na 165 kilometrů vzdálený břeh některého z floridských ostrůvků.

Foto: ČTK/AP

Penny Palfreyová

Článek

Stejný cíl si vytyčila loni Američanka Diana Nyadová (62), ale ani jeden ze tří pokusů nedokončila. [celá zpráva]

Palfreyová se loni stala čerstvou držitelkou rekordu v plavání otevřeným oceánem, když u Kajmanských ostrovů urazila Karibským mořem 109 kilometrů. Nyní ji čeká téměř stejná vzdálenost, ale nebezpečnějšími vodami.

Foto: ČTK/AP

Penny Palfreyová

Trojnásobná matka a dvojnásobná babička chce přeplavat „žraločí“ vody, aniž by použila ochrannou klec – s tou Floridskou úžinu zdolala v roce 1997 tehdy dvaadvacetiletá Australanka Susan Maroneyová.

„Miluji oceán a mám ráda žraloky,“ prohlásila v Havaně Palfreyová. „Musíme je chránit, ne zabíjet – je to jejich moře,“ řekla.

Při pokusu o unikátní výkon ji bude provázet 14metrová jachta Sunluver a 16členný tým. Z jeho rukou může přijmout tekutiny, ale nesmí se přitom zachytit boku lodi. Před žraloky ji bude chránit elektrické pole, které při případném pokusu dravce o přiblížení vyšle do vody cílenou elektrickou ránu.

Od pokusu plavkyni neodradila ani čtvrteční zpráva z floridské Palm Beach: žralok tam napadl chlapce a utrhl mu kus stehna.

Reklama

Výběr článků

Načítám