Hlavní obsah

Bolsonaro má stále pozitivní test na covid

Právo, DPA, ČTK, BBC, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro je stále mezi nakaženými. Podle listu O Globo potvrdil, že jeho test, který lékaři provedli týden po prvním prokázání koronaviru, byl opět pozitivní. Bolsonaro, který v minulosti o covidu-19 hovořil jako o „chřipečce“, ale nepřestává odmítat protikoronavirová omezení.

Foto: Adriano Machado, Reuters

Brazilský prezident Jair Bolsonaro

Článek

„K ničemu to nevede, jen se paralyzuje ekonomika,“ řekl. V přímém přenosu na sociální síti pak citoval studii, podle níž se v New Yorku dvě třetiny infikovaných nakazily doma, od svých příbuzných. „A ano, lidé na koronavirus umírají. Ale roste také počet sebevražd kvůli ztrátě práce,“ tvrdil.

Počet nakažených v Brazílii přitom už překročil dva miliony. Země, která je co do počtu infikovaných i zemřelých po USA druhou nejhůře zasaženou na světě, ohlásila také bezmála 77 tisíc obětí koronaviru. Skutečný počet infekcí i úmrtí je přitom mnohem vyšší, protože země stále provádí málo testů, pětkrát méně než USA a osmkrát méně než Británie.

Více v našem speciálu:
Koronavirus SARS-CoV-2 (2019-nCoV)

Izrael přitvrdil

Podle statistik serveru Worldometer i Univerzity Johnse Hopkinse koronavirový kolotoč stále zrychluje a počet nakažených ve světě dnes překoná hranici 14 milionů, přičemž poslední milion lidí se infikoval za pouhé čtyři dny. Kromě zmíněné Brazílie a USA se třetím státem, který překročil hranici jednoho milionu pozitivně testovaných, stala Indie.

Stále tam také stoupá denní přírůstek obětí: za čtvrtek v zemi zemřelo s covidem-19 na 687 lidí, což je opět rekordní počet. Nejhorší je situace ve svazových státech Maháráštra, Dillí a Tamilnád.

Koronavirus se přes některá omezení zaváděná místními samosprávami začíná šířit i po rozlehlém indickém venkově a s ohledem na špatnou dostupnost zdravotní péče zřejmě velká většina nakažených tam zůstane nepodchycena.

Počet nakažených ale stoupá i v zemích, které už začaly uvolňovat protikoronavirová opatření. Některé proto opět zpřísňují omezení. V Izraeli, který podle expertů už čelí druhé vlně nákazy, zůstaly pro tento víkend zavřené obchody, nákupní střediska, bazény, kadeřnictví a kosmetické salony, zoologické zahrady, muzea a turistické atrakce. Podle listu The Jerusalem Post není vyloučeno, že za týden bude o víkendu zaveden zákaz vycházení.

K tomu vláda sice potřebuje souhlas parlamentu, ten ale podle médií s ohledem na včerejší čísla – 1832 nakažených a tři mrtvé za den – může získat.

Španělská opatření zatím na 15 dní

Počty nakažených rostou také ve Španělsku – včera jich přibylo 628. Regionální úřady proto v Katalánsku vyzvaly obyvatele, aby zůstali doma a nescházeli se po více než deseti. Zavírají se i kina, divadla nebo noční kluby a v domovech pro seniory jsou zakázány návštěvy. Opatření mají zatím platit 15 dní a katalánská vláda už podle agentury DPA vyzvala lidi, aby „přestali s příliš laxním chováním“.

Znovu zavést některé dříve zrušené restrikce se rozhodl také Írán, který patří mezi deset nejvíc zasažených zemí na světě. Ode dneška musí třetina státních úředníků pracovat z domova, je zakázáno shromažďování a uzavřely se kavárny i čajovny. Írán se v koronavirových statistikách řadí mezi deset nejvíce zasažených zemí na světě.

Rusové vyrazili na pouť za cara

V Rusku počet zemřelých s covidem-19 překročil 12 tisíc. Počet lidí, kteří se z nemoci uzdravili, je ale vyšší než nově nakažených. Přesto zdravotnické úřady s nelibostí pohlížejí na deset tisíc lidí, kteří se v Jekatěrinburgu vydali na náboženskou pouť k 102. výročí zavraždění posledního cara Mikuláše II. a jeho rodiny. Vedení Svěrdlovské oblasti akci označilo za „absolutně nevhodnou“, ale nezakázalo ji.

Reklama

Výběr článků

Načítám