Hlavní obsah

Blesk v Kanadě udeřil do letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letadlo Boeing 777-300ER společnosti Air Canada zasáhl v neděli krátce po startu z letiště ve Vancouveru blesk. Informuje o tom kanadský list CBC, podle něhož aerolinka uvedla, že letadla jsou navržena tak, aby odolala úderu blesku, a že je po takové situaci vždy odstaví a nechá zkontrolovat techniky.

Foto: Nexta/Síť X

Moment zásahu blesku

Článek

Nedělní zásah se podařilo natočit pozorovateli letadel Ethanovi Westovi. Podle jeho slov se v tu chvíli nacházel kousek od konce dráhy mezinárodního letiště ve Vancouveru a všiml si, že z letiště odlétá Boeing 777-300ER, který označil za jedno ze svých oblíbených letadel.

Stroj začal okamžitě natáčet, aniž by tušil, že jej po několika sekundách zasáhne blesk, uvedl kanadský list CDC.

Společnost Air Canada ve svém prohlášení potvrdila, že do letadla odlétajícího z Vancouveru skutečně v neděli udeřil blesk. Letadlo směřovalo na londýnské letiště Heathrow, kde bylo zkontrolováno a posléze opět vpuštěno do běžného leteckého provozu.

Letecká společnost uvedla, že její letadla jsou konstruována tak, aby odolala zásahu bleskem, a všechna letadla jsou po takovém zásahu vyřazena z provozu, aby je zkontrolovali technici.

Úder blesku do letadla není zase tak vzácnou událostí, že se to ale Westovi podařilo natočit na kameru, už ale rarita je.

„Co vím, tak v předpovědi počasí nebyly žádné blesky předpovězeny, takže to bylo tak trochu zničehonic,“ řekl. „V tu chvíli jsem o tom ani nepřemýšlel. Myslel jsem jen na to, že pořídím parádní video odletu Boeingu 777-300ER,“ uzavřel West.

Krysa v letadle narušila leteckou dopravu. A mohla pokazit i velký byznys

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám