Hlavní obsah

„Bílá rasa je zpátky ve hře.” Ku-klux-klan chystá oslavy Trumpova vítězství

Pelham

Rasistické hnutí Ku-klux-klan chystá v Severní Karolíně oslavy vítězství Donalda Trumpa v prezidentské volbě. Na 3. prosince svolává slavnostní průvod, kterým chce demonstrovat návrat bělošského nacionalismu a krajně pravicového hnutí mezi hlavní politické proudy, napsal deník Independent.

Foto: Profimedia.cz

Členové Ku-klux-klanu

Článek

Severní Karolína patří mezi takzvané swing states, tedy klíčové státy, které při americké prezidentské volbě rozhodují. A Trump v Severní Karolíně vyhrál, což považuje Ku-klux-klan zároveň za své vítězství a potvrzení toho, že jeho vliv sílí. Bez podpory Ku-klux-klanu by prý Trump v Severní Karolíně nikdy nevyhrál.

„Nenechte se mýlit. Je to naše dílo. Nebýt nás, bylo by to nemožné. Bílá rasa je zpátky ve hře. A když hrajeme, nemůže nás nikdo porazit. Vítězná vlna nikdy neskončí,“ napsal na Twitteru zakladatel rasistického a antisemitského serveru Daily Stormer Andrew Angilin.

Do jaké míry příznivci bělošského nacionalismu skutečně mohli ovlivnit volbu v Severní Karolíně, není jasné. Donald Trump tam vyhrál v poměru 50,5 % ( získal 2 339 603 hlasů) ku 46 % pro Clintonovou (2 162 074 hlasů). To ve srovnání s dalšími ostře sledovanými státy zas tak těsné není.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Demon

Bělošský nacionalismus, potažmo krajní až extrémní pravice je ve Spojených státech na vzestupu. Ze zářijové analýzy příspěvků na Twitteru Univerzity George Washingtona vyplývá, že mezi roky 2012 až 2016 zájem o tato témata vzrostl o 600 procent.

Největší podporu mezi nenávistnými skupinami mají ve Spojených státech neonacisté, za nimi se umístili rasističtí skinheadi a na třetím místě bílí nacionalisté. Analýza Twitteru prokázala, že byl mezi těmito skupinami o Trumpa a jeho kampaň velký zájem.

Výše zmiňovaný průvod organizuje skupina Loyal White Knights Ku Klux Klan, přičemž celkově je ve Spojených státech podle odhadů aktivních okolo dvou stovek podobných organizací. Kolik mají členů, příliš odhadovat nelze, protože to většina členů tají.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám