Hlavní obsah

Bidenův tým kvůli hrozbám odložil nácvik inaugurace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Tým nadcházejícího šéfa Bílého domu Joea Bidena kvůli bezpečnostním hrozbám o den odložil plánovaný nácvik prezidentské inaugurace. Zrušil také cestu vlakem, kterým měl Biden v pondělí přijet do Washingtonu. S odvoláním na dvojici zdrojů obeznámených s případem o tom informoval server Politico. Inaugurace se uskuteční 20. ledna.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Zvolený americký prezident Joe Biden

Článek

S ohledem na nepokoje z minulého týdne, při nichž stoupenci Donalda Trumpa obsadili budovu amerického Kongresu ve Washingtonu, bude na Bidenovu inauguraci dohlížet více než 20 000 vojáků národní gardy.

Americké bezpečnostní složky upozorňují na výzvy v online prostředí, které nabádají k ozbrojeným protestům během ceremoniálu. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) varoval, že extremisté plánují násilné demonstrace nejen v hlavním městě, ale také u všech 50 státních kapitolů. Úřad pátrá po jednotlivcích, kteří by pro inauguraci mohli představovat ohrožení.

Nácvik plánovaný na neděli by se měl uskutečnit v pondělí, tvrdí zdroje serveru Politico. Ve stejný den plánoval Biden přijet vlakem Amtrak z domovského Wilmingtonu ve státě Delaware do Washingtonu, cesta se ale touto formou kvůli bezpečnostnímu riziku neuskuteční.

Kvůli „přetrvávajícímu nebezpečí” požádal Biden bývalou poradkyni prezidenta Baracka Obamy pro otázky vnitřní bezpečnosti Lisu Monacovou, nominovanou na pozici náměstkyně ministra spravedlnosti, aby mu dělala bezpečnostní poradkyni ohledně nadcházející inaugurace.

Stíhaných přibývá 

Seznam osob zadržených či formálně obviněných v souvislosti s napadením budovy amerického Kongresu se ve čtvrtek dále rozrůstal. Ve státě Delaware byl zatčen Kevin Seefried a jeho syn Hunter. Kevin byl na půdě Kongresu vyfocen s vlajkou Konfederace, která během americké občanské války hájila zachování otroctví. Hunter byl zase zachycen na videu, jak rozbíjí okno budovy Kongresu.

Federální soudce v Pensylvánii zase nařídil uvalit vazbu na místního hasiče v důchodu, který podle vyšetřovatelů při nepokojích hodil na policisty hasicí přístroj. Podle televize CNN čelí obviněním z nepovoleného vstupu do Kapitolu, rušení veřejného pořádku a napadení strážců zákona či bránění jejich výkonu funkce. Prokuratura uvedla, že Sanford byl natočen, jak na policisty hází předmět, který se jeví jako hasičský přístroj.

Policista chránící Kapitol v nemocnici zemřel

Amerika

„Předmět podle všeho zasáhl do hlavy jednoho policistu, který měl nasazenou helmu. Poté se předmět odrazil a zasáhl do hlavy dalšího policistu, který helmu nasazenou neměl. Předmět se pak odrazil znovu a zasáhl do hlavy třetího policistu, který měl nasazenou helmu,” cituje Reuters z dokumentů předložených soudu.

Z obvinění není jasné, zda jeho případ souvisí se smrtí policisty Briana Sicknicka, který zřejmě zemřel po úderu hasicím přístrojem do hlavy.

Při útoku na Kapitol zemřeli čtyři lidé, ve Washingtonu je zákaz nočního vycházení

Amerika

Trumpovi příznivci 6. ledna zaútočili na budovu Kongresu, kde zákonodárci projednávali oficiální potvrzení Bidenovy výhry v listopadových prezidentských volbách. Vydali se tam poté, co před nimi končící prezident znovu promluvil o údajných volebních podvodech, které se mu však nepodařilo dokázat, a svoje podporovatele mimo jiné vyzval, aby proti výsledkům bojovali a šli dát svůj postoj najevo ke Kapitolu. Dav do budovy vtrhl a zemřelo pět lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám