Hlavní obsah

Bidenův syn čelí vyšetřování

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syna příštího amerického prezidenta Joea Bidena vyšetřuje tamní ministerstvo spravedlnosti. Podle prohlášení Huntera Bidena se věc týká jeho daňových záležitostí, agentura AP později doplnila, že se prověřují i jeho kontakty s Číňany a další transakce.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Joe Biden oficiálně zvítězil v prezidentských volbách v Pensylvánii.

Článek

„Beru tuto záležitost velmi vážně, ale jsem si jistý, že profesionální a objektivní posouzení těchto záležitostí ukáže, že mé aktivity nebyly nelegální ani nevhodné, včetně těch, s nimiž mi pomáhali profesionální daňoví poradci,“ vzkázal ve středu potomek nadcházejícího šéfa Bílého domu, když veřejnost informoval o vyšetřování.

Trump si nedá pokoj. Vyšetřování svého oponenta Bidena už chce i po Číně

Amerika

Dodal, že se o něm od svých právníků dozvěděl jen o den dříve. Podle informací amerických médií se přitom prokuratura státu Delaware začala případem zabývat už na konci roku 2018. Vyšetřování nicméně v období okolo voleb „uložila k ledu“ v souladu s politikou resortu spravedlnosti i FBI vyvarovat se akcí, které by „zjevně“ mohly ovlivnit volby.

Kontakty s Číňany

Během volební kampaně tým Donalda Trumpa na Huntera Bidena vydatně útočil. Jemu i jeho otci vyčítal korupci, Bidena mladšího pak vinil i z užívání drog, či dokonce z držení dětské pornografie. Odkazoval se přitom převážně na těžko ověřitelné „důkazy“ z jakéhosi laptopu.

Už předtím byl Hunter Biden v centru pozornosti kvůli tomu, že v letech 2014 až 2019 působil v dozorčí radě ukrajinské energetické společnosti Burisma – v době, kdy byl jeho otec americkým viceprezidentem. Pokud jde o Čínu, pomáhal Hunter Biden dle zdrojů magazínu New Yorker Jie Ťien-mingovi, zakladateli společnosti CEFC, s investicemi v USA.

Výsledky prezidentských voleb už potvrdily všechny americké státy

Volby USA

Tým budoucího amerického prezidenta mezitím zveřejnil prohlášení, podle něhož je Joe Biden „velice hrdý na svého syna, který čelil těžkým zkouškám, včetně ošklivých osobních útoků v posledních měsících, a vyšel z nich posílen“.

Vše nasvědčuje tomu, že až Biden v lednu nastoupí do úřadu, bude jeho syna stále vyšetřovat ministerstvo spravedlnosti. Jméno příštího šéfa resortu zatím oznámeno nebylo.

Reklama

Výběr článků

Načítám