Hlavní obsah

Bidenův krizový balíček dostal definitivní zelenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Joe Biden si připsal první legislativní úspěch svého mandátu, když jím prosazovaný balíček na zmírnění koronavirové krize dokončil cestu legislativním procesem. Sadu opatření v celkovém objemu 1,9 bilionu dolarů (skoro 42 bilionů dolarů) po úpravách v Senátu opět schválila Sněmovna reprezentantů, informovala agentura AP.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Článek

Nyní už chybí jen podpis hlavy státu, který Bílý dům ohlásil na pátek.

Schválení stimulačního balíčku přišlo jen několik dní před vypršením stávajícího programu federálních dávek pro miliony nezaměstnaných. Bidenův plán počítá s prodloužením vyplácení týdenních 300dolarových dávek až do září. Také by vyčlenil krizové prostředky pro státní a lokální úřady, školy, distribuci vakcín nebo testování na koronavirus.

Oko za oko. Biden se chystá pomstít ruským hackerům

Bezpečnost

Senát v původním návrhu učinil několik významných změn a například zpřísnil kritéria pro vyplácení přímých plateb ve výši až 1400 dolarů (31 000 Kč). Senátem dále neprošlo zvýšení federální minimální mzdy ze současných 7,25 dolarů na hodinu na 15. Balík ale stále obsahuje vícero obecnějších opatření na potlačení chudoby ve Spojených státech, včetně ročního programu plošných dávek pro domácnosti s dětmi.

Aktuálně schvalovaný návrh zákona přináší již pátou velkou sadu opatření na podporu ekonomiky v době koronavirové krize. Bílý dům ji prosazuje jako historický počin, který bude mít dalekosáhlé pozitivní účinky. Republikánům se nelíbí jak celkový rozsah, tak body, které podle nich s pandemií covidu-19 nesouvisí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám