Hlavní obsah

Biden sepsul ropné firmy. Zisky neinvestují v USA, rozčiloval se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden ostře zkritizoval ropné společnosti. Ty podle něj v době války na Ukrajině dosahují rekordních zisků, ale odmítají přispět ke snížení cen pohonných hmot pro americké zákazníky. Šéf Bílého domu vystoupil s projevem týden před volbami do Kongresu v situaci, kdy řada voličů viní z přetrvávajících vysokých cen na benzinkách vládní demokraty.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Jsem kapitalista. Nemám žádný problém s korporacemi, které mají férový zisk. Ale to není to, co se teď děje,“ řekl Biden, který ropnému průmyslu vyčetl, že „nedostál svým závazkům investovat do Spojených států a Američanů“.

„Ropné společnosti nemají v současnosti rekordní zisky proto, že by dělaly něco nového nebo inovativního,“ řekl Biden. „Jejich zisky jsou nečekaným ziskem z války,“ dodal s tím, že nastal čas to zastavit.

Někteří komentátoři si to vyložili jako hrozbu daní z nečekaného zisku. To však těžko podpoří Kongres, kde už v minulosti podobné návrhy narazily, podotkla stanice CBS News.

Jen za poslední dvě čtvrtletí vykázaly společnosti ExxonMobil, Chevron, Shell, BP, ConocoPhillips a TotalEnergy zisky přes sto miliard dolarů (přes 2,46 bilionu korun) – tedy více než za celý loňský rok a více než dvaapůlnásobek toho, co vydělaly ve stejných čtvrtletích roku 2021, upozornil později Bílý dům.

Zisky ropných firem Exxon Mobil a Chevron ve čtvrtletí prudce vzrostly

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám