Hlavní obsah

Biden nevyzve k rezignaci guvernéra Cuoma, počká na závěry vyšetřování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Joe Biden odmítl vyzvat k rezignaci guvernéra státu New York a demokrata Andrewa Cuoma, který čelí obviněním ze sexuálního obtěžování. Chce počkat na výsledky vyšetřování, napsala v noci na pondělí agentura Reuters. Z nevhodného chování viní guvernéra sedm žen, k odstoupení vyzvalo několik předních politiků Demokratické strany včetně newyorských senátorů.

Foto: Pool, Reuters

Guverné New Yorku Andrew Cuomo

Článek

„Myslím, že vyšetřování pokračuje a měli bychom vyčkat, co přinese,” uvedl ke Cuomově kauze jeho stranický kolega k Biden.

Z nevhodných návrhů, doteků a polibků obvinilo Cuoma nejméně sedm žen, včetně několika jeho bývalých poradkyň či novinářky. Nejzávažnější případ týkající se nejmenované poradkyně, kterou údajně guvernér osahával pod blůzou, byl předán policii.

Dlouholetý šéf čtvrtého nejlidnatějšího státu USA Cuomo veškerá obvinění odmítá a trvá na tom, že neodstoupí. „Nikdy jsem nic takového neudělal. Nikdy jsem nikoho neobtěžoval, nenapadl ani nezneužil,” prohlásil v pátek. Zároveň apeloval na veřejnost, aby počkala na výsledky vyšetřování.

Někteří vysoce postavení demokraté vyzývají Cuoma k demisi 

Guvernéra již dříve vyzvaly k demisi desítky demokratických členů parlamentu státu New York a další vlivné osobnosti Demokratické strany. Po rezignaci volají i oba newyorští senátoři Chuck Schumer a Kirsten Gillibrandová.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

K výzvě se zatím odmítla přidat předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, která chce podobně jako Biden počkat na výsledky vyšetřování. Cuomo má však zvážit, zda je schopný i nadále stát v čele státu New York. „Musíme respektovat, co tyto ženy řekly. Jsou to důvěryhodná a závažná obvinění,” řekla Pelosiová  v neděli stanici ABC.

Syn někdejšího guvernéra Maria Cuoma je v čele New Yorku od začátku roku 2011, potřetí byl zvolen guvernérem na podzim 2018. Třiašedesátiletý rozvedený otec tří dcer kromě obvinění z obtěžování čelí rovněž skandálům kolem statistik o epidemii covidu-19. Údajně do nic nezahrnoval některé případy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám