Hlavní obsah

Biden nevěřil ochrance. Má ji za prolezlou trumpovci

Právo, vpl

Joe Biden nedůvěřuje některým agentům ze své ochranky – Tajné služby –, protože se domnívá, že jsou to sympatizanti jeho předchůdce v úřadu, prezidenta Donalda Trumpa. Členové ochranky si přikrášlili historky o pokousání jeho německým ovčákem, tvrdí nová kniha.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Joe Biden

Článek

„Americký prezident několikrát vyjádřil znepokojení nad svou ochrankou, jež je plná bílých expolicistů z jihu, kteří bývají hluboce konzervativní,“ uvádí Chris Whipple v knize The Fight of His Life: Inside Joe Biden’s White House.

„Netajil se nespokojeností s příslušníky Tajné služby (USSS); některé považoval za nepokryté stoupence hnutí MAGA. Nedůvěřoval jim,“ píše se v knize s odkazem na hnutí Donalda Trumpa Make America Great Again.

„Opravdu mě tady chtějí?“

Měl prý podle britského listu The Daily Telegraph pocit, že „tajná služba vypadala jak nekompetentně, tak zpolitizovaně“, a dokonce se podivoval: „Opravdu mě tady ti lidé chtějí?“ tvrdí kniha.

Při jednom z vyhrocených incidentů se prý šéf Bílého domu skepticky stavěl ke zprávě, že jeho německý ovčák Major pokousal jednoho osobního strážce.

Biden podle knihy „nevěřil detailům“, jako je místo incidentu – údajně ve druhém patře Bílého domu. Svému příteli řekl, že tam agenti Tajné služby nikdy nechodí.

Čtyřletý Major, první záchranářský pes, který žil v Bílém domě, se stal účastníkem dvou takových incidentů a v březnu 2021 ho prezident odvezl domů do Delaware.

Biden běsnil kvůli dotazům na vysoký věk

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám