Hlavní obsah

Biden mluvil s Netanjahuem: Ještě dnes očekává deeskalaci konfliktu

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Tel Aviv
Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden ve středu ráno zatelefonoval izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi. Sdělil mu, že očekává deeskalaci napětí a vyzval ke klidu zbraní. Bílý dům to uvedl na svých oficiálních stránkách.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Oba lídři vedli podrobnou diskusi ohledně současného stavu v Gaze, postupu Izraele při snižování schopností Hamásu a dalších teroristických složek a pokračujícího diplomatického úsilí regionálních vlád a Spojených států,” uvedl Bílý dům v následném prohlášení.

„Pan prezident sdělil premiérovi, že dnes očekává výraznou deeskalaci, která povede k příměří,” pokračoval.

Bidenova středeční rétorika bude pro část demokratických politiků, zejména těch z progresivního křídla, příjemným překvapením. Ještě v pondělí totiž americkou hlavu státu někteří spolustraníci zkritizovali, že je ve svých vyjádřeních příliš měkká.

Hamás ostřeloval izraelská letiště, Gaza byla opět bombardována

Blízký a Střední východ

„Nestačí pouze vyjádřit podporu příměří. Prezident Biden by měl učinit jednoznačné veřejné prohlášení požadující příměří a podpořit rezoluci Organizace spojených národů, která k tomu vyzve také,” řekl v úterý listu Guardian demokratický poslanec Ro Khanna.

Netanjahu zatím výzvy k příměří odmítá. „Nestojíme tu s časovačem. Chceme dosáhnout cílů naší operace. Předchozí operace trvaly dlouho, takže není možné si teď stanovit nějaký časový rámec,” cituje server Walla News izraelského premiéra na středečním setkání zahraničních velvyslanců.

EU vyzvala k příměří

Konflikt mezi Izraelem a Hamásem vládnoucím v Pásmu Gazy se rozhořel minulé pondělí. Hamás na území Izraele vypálil několik tisíc raket, židovský stát odpovídá nálety a ostřelováním pozic Hamásu.

Ministři zahraničí EU vyzvali Izrael a Hamás k ukončení bojů

Blízký a Střední východ

Podle dostupných informací zabily izraelské útoky asi 212 Palestinců. Izrael tvrdí, že ostřelování jejich měst Hamásem způsobilo nejméně 12 úmrtí.

Ke klidu zbraní vyzvali v úterý také ministři zahraničí Evropské unie, k prohlášení se odmítlo připojit pouze Maďarsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám