Hlavní obsah

Ministři zahraničí EU vyzvali Izrael a Hamás k ukončení bojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministři zahraničí EU v úterý vyzvali Izrael a palestinské hnutí Hamás k ukončení bojů. K prohlášení šéfů diplomacií sedmadvacítky se odmítlo připojit pouze Maďarsko. Konflikt mezi Izraelem a Hamásem vládnoucím v Pásmu Gazy se rozhořel minulé pondělí. Hamás na území Izraele vypálil několik tisíc raket, židovský stát odpovídá nálety a ostřelováním pozic Hamásu. Příměří je zatím v nedohlednu.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský protiraketový štít Iron Dome při likvidaci raket Hamásu.

Článek

"Prioritou je okamžité ukončení všech násilností a zavedení příměří. Ne pouze dohoda, ale jeho praktické dodržování," prohlásil šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Text, který v úterý předložil ministrům během neformálního jednání, odsuzuje násilnosti Hamásu, který EU řadí mezi teroristické skupiny, a plně podporuje právo Izraele na obranu. Tu však musí židovský stát provádět "přiměřeným způsobem a respektovat mezinárodní humanitární právo".

Na společném prohlášení požadujícím od Izraele "přiměřenou obranu" před útoky z Pásma Gazy se nicméně ministři zahraničí EU neshodli.

Stovky obětí

Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze si boje dosud vyžádaly životy 215 Palestinců včetně 61 dětí a dalších více než 1400 lidí bylo zraněno. Hamás a Islámský džihád, který na Izrael rovněž útočí, uvádějí, že při bojích bylo zabito nejméně 20 jejich bojovníků, zatímco Izrael uvádí, že jich je alespoň 160.

Izrael na své straně hlásí 12 mrtvých, včetně dvou dětí.

Intenzivní nálety na Gazu pokračují, vzniká humanitární krize

Blízký a Střední východ

Téměř 450 budov v Pásmu Gazy bylo zničeno nebo vážně poškozeno, včetně šesti nemocnic a devíti zdravotnických středisek primární péče, uvedla humanitární agentura OSN. Asi 47 tisíc z 52 tisíc lidí, kteří kvůli bojům odešli z domovů, nebo o ně přišli, uprchlo do škol OSN.

Lest izraelské armády: Využila média, aby zmátla Hamás

Blízký a Střední východ

Izrael uvedl, že na jeho území ozbrojenci z Gazy dosud odpálili přes 3450 raket, přičemž některé z nich spadly ještě v palestinské enklávě a významnou část sestřelil izraelský protiraketový systém.

Znásilněte Židovky, hlásali propalestinští demonstranti v Londýně

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám