Hlavní obsah

Biden na Havaji vyhlásil stav katastrofy. Na Maui je i šest Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na havajském ostrově Maui dál bojují s ohnivým živlem. Podle americké zpravodajské televize CNN v souvislosti s požáry vyhlásil americký prezident Joe Biden pro stát Havaj stav katastrofy. Na ostrově se také nachází šestice Čechů. Novinkám to potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Požár na Havaji Video: Reuters

 
Článek

Na Havaji, kde je o dvanáct hodin méně než v ČR, ve čtvrtek ráno pokračovaly evakuace. Podle místních úřadů probíhají zejména na západě ostrova, odkud se lidé snaží evakuovat na letiště Kahului.

Na ostrově postiženém požáry se nachází také čeští turisté. „Máme informace o šesti českých občanech pobývajících na ostrově Maui. Náš honorární konzulát je v kontaktu s místními orgány a o vývoji nás bude informovat,“ potvrdil Novinkám mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Ministerstvo zahraničí ve čtvrtek večer vydalo varování Českým občanům cestujícím na Havajské ostrovy. „Požáry nezasáhly turistické resorty a daří se je lokalizovat a hasit, infrastruktura ostrova Maui je nicméně poničena, včetně věží pro přenos mobilního telefonního signálu,“ uvedlo ministerstvo na svých stránkách.

„Požáry je zasažena i část hlavního havajského ostrova, tam však nebezpečí v turistických oblastech nehrozí,“ stojí dále v prohlášení. Ministerstvo dále doporučuje cestovatelům registraci v systému DROZD.

Zatímco evakuace pokračuje, Bílý dům vyhlásil stav katastrofy. Situace je momentálně nejzávažnější v letovisku Lahaina na ostrově Maui, ve kterém se oheň začal nekontrolovatelně šířit v úterý večer. V Lahaině došlo ke zničení desítek stavení a plameny vyhnaly z domovů tisíce lidí. Komplikace navíc přináší silný vítr hurikánu Dora, kvůli kterému se požár rychleji rozšiřuje.

Letecká omezení

Federální letecký úřad (FAA) v souvislosti s požáry omezil nad ostrovem vzdušný prostor, aby zajistil „bezpečné prostředí pro záchranné práce“. Tato omezení byla vydána nad městem Lahaina a v oblastech Kihei a Kula.

Biden už dříve pro Havajské ostrovy nařídil mobilizovat federální pomoc. Hasičům a pobřežní stráži na Havaji pomáhají s operacemi i vojenské vrtulníky Black Hawk, Chinook a Seahawk, které na oheň svrhly už 567 tisíc litrů vody, uvedl zástupce havajského odboru obrany Kenneth Hara.

Komplikovaná záchrana

„V úterý večer, kdy se požár v Lahaině opravdu rychle šířil na západ a zachvátil centrum města, začala pobřežní stráž dostávat hlášení o lidech, kteří museli utéct před plameny a kouřem až k linii pobřeží a nakonec do vody,“ řekla pro CNN Aja Kirkseyová, šéfka Honolulské pobřežní stráže, která uvedla, že se jim podařilo z vody zachránit více než 50 lidí.

Záchranu na pobřeží navíc stěžuje extrémně nízká viditelnost, kvůli které se k přeživším nemohly přiblížit helikoptéry. Zachránily je tedy čluny, jež je posléze převezly na stanici pobřežní stráže v Maui nebo na nedaleké místo určené k evakuaci osob.

V posledních několika dnech ostrov opustilo zhruba 11 tisíc lidí, další přitom odletí v noci ze čtvrtka na pátek.

Není signál

CNN uvedla, že velký problém představuje i výpad různých služeb. Například telefonní signál podle guvernérky Havaje Sylvie Luekové nemá několik tisíc obyvatel ostrova Maui. Oprava sítí navíc může trvat několik dní nebo týdnů, kvůli čemuž musí místní obyvatelé komunikovat skrze satelitní telefony.

Běžné jsou ovšem i výpadky elektrického proudu, bez kterého se musí obejít asi 11 tisíc lidí, což představuje 15 procent celkového počtu obyvatel ostrova.

V důsledku požárů byly ze svých domovů vyhnány tisíce lidí. Zhruba 2100 lidí přitom dočasně přespává v nouzových přístřešcích, které byly vytvořeny speciálně pro poškozené požárem. Jak ale vysvětlila Lukeová, jedná se pouze o dočasné řešení na několik dní, nikoli o dlouhodobější východisko.

Apokalypsa na Havaji. Požáry zabily 36 lidí, letovisko Lahaina spáleno na uhel

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám