Hlavní obsah

Biden je v dobré kondici a je schopný vykonávat úřad, míní jeho lékař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden ve středu podstoupil každoroční vyšetření ve vojenské nemocnici Waltera Reeda v Marylandu. Podle lékařské zprávy, kterou poté zveřejnil Bílý dům, je prezident i nadále schopen plně vykonávat svůj úřad. Sám Biden uvedl, že se těší dobrému zdraví a že „je připraven“. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Prezident se cítí dobře a letošní lékařská prohlídka nezjistila žádné nové problémy. Je nadále způsobilý pro svůj úřad a plně vykonává všechny své povinnosti bez jakýchkoli výjimek či omezení,“ uvedl v úvodu šestistránkové zprávy prezidentův lékař Kevin O'Connor.

Bidenovi je 81 let a je nejstarším prezidentem v dějinách USA. Média i veřejnost často polemizují o jeho zdravotním stavu a způsobilosti vykonávat úřad. Obavy v minulosti vzbudila Bidenova opakovaná přeřeknutí či popletení jmen diplomatických partnerů. Sám Biden ale tvrdí, že je v pořádku a v dobré kondici.

Výměna Bidena by nevadila téměř polovině demokratů, nejčastěji se upínají k Obamové

Amerika

Biden v letošních volbách usiluje o znovuzvolení. Pokud by uspěl, bylo by mu na konci druhého mandátu 86 let. Rovněž jeho pravděpodobný soupeř Donald Trump patří v americké historii ke starším kandidátům, je mu 77 let. Oba kandidáti se navzájem obviňují, že na prezidentskou funkci mentálně nestačí.

Biden se na pravidelnou lékařskou prohlídku odebral ve středu ráno a do Bílého domu se vrátil o několik hodin později. Podle agentury AP samotná prohlídka trvala přes dvě a půl hodiny. „Nic se neliší od loňského roku,“ řekl prezident novinářům o výsledcích vyšetření. „Všechno je skvělé,“ dodal.

Biden veřejně použil na adresu Putina drsný vulgarismus

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám