Hlavní obsah

Bez černochů bychom žádnou ligu neměli. NFL zahájila letošní sezonu jejich hymnou

Washington

Ve čtvrtek odstartovala v USA nová sezona NFL, profesionální soutěže amerického fotbalu. Před úvodním výkopem se stadionem v Tampě Bay rozlehly netradičně dvě hymny. Kromě americké i černošská. Tou bude NFL zahajovat zápasy letošní sezony, aby poukázala na rasismus a nerovnoprávnost ve společnosti.

Foto: Mark LoMoglio, ČTK/AP

Úvodní utkání letošní sezony NFL mezi Tampou Bay a Dallasem odstartovalo černošskou hymnou.

Článek

Lift Every Voice and Sing (Pozvedněme všechny hlasy a zpívejme) napsal v roce 1900 aktivista James Weldon Johnson jako báseň, kterou později zhudebnil jeho bratr.

Píseň měla oslavovat tehdejšího amerického prezidenta Abrahama Lincolna, který v 19. století po občanské válce osvobodil americké otroky.

Výše zmíněná balada se postupně stala černošskou hymnou a právě tato skladba bude znít na začátku zápasů letošní sezony.

Pro členy progresivní kultury se jedná o symboliku. Nezmění to ale život jediného černocha v zemi.
Politolog Armstrong Williams

Rozhodnutí vedení soutěže Národní fotbalové ligy si získalo své příznivce i odpůrce. Někteří fanoušci pochybují o tom, zda toto rozhodnutí přinese nějaký efekt a nebude se jednat pouze o jakési prázdné gesto.

„Pro členy progresivní kultury se jedná o symboliku. Nezmění to ale život jediného černocha v této zemi,“ uvedl například černošský politolog Armstrong Williams.

NFL se k podobnému kroku odhodlala při výjimečných událostech už v loňské sezoně. Píseň tak zazněla například před finálovým utkáním Super Bowlu v podání zpěvačky Alicii Keysové.

Šéf ligy Roger Goodell tak rozhodnutí soutěže zařadit Lift Every Voice and Sing jako hymnu před začátky utkání aktuální sezony brání. V NFL totiž více než v kterékoli jiné profesionální sportovní soutěži v USA hrají v drtivě většině černošští fotbalisté.

Trump zuří, fotbalová liga nebude nutit hráče stát při hymně

Amerika

„Bez nich by žádná liga neexistovala. Celonárodní protesty jsou důsledkem staletého mlčení, nerovnosti a útlaků černošských hráčů, trenérů, fanoušků i zaměstnanců. My jim nasloucháme a spolupracujeme s těmi, kteří se nebáli zvýšit hlas, na tom, jak můžeme naši NFL učinit jednotnější,“ řekl Goodell.

Případ Colina Kaepernicka

Mluvčí ligy Brian McCarthy před zahájením letošního ročníku pro New York Times dodal, že hymna je příležitostí, jak zdůraznit, co považuje za důležité nejen NFL jako liga, ale také hráči, zaměstnanci a komunity.

NFL také zahájila desetiletý investiční projekt, během kterého daruje 250 milionů dolarů (5,35 miliardy korun) různým skupinám či spolkům, které se zaměřují na boj za rovnoprávnost a také na vztahy mezi policií a komunitou.

Trump se vulgárně opřel do sportovců. Ti ho na oplátku bojkotují

Amerika

Sama NFL se přitom v minulosti stala terčem kritiky kvůli případu tehdejšího quarterbacka Colina Kaepernicka.

Ten protestoval proti policejní brutalitě vůči Afroameričanům a v roce 2016 nejprve před utkáním při hymně na rozdíl od posledních nepovstal a v dalších zápasech už přišlo typické gesto pokleku.

K bojkotu se následně přidali také další hráči. Kaepernickův protest se ale vyhrotil, zmedializoval a rozdělil společnost. Kritizoval ho dokonce i tehdejší prezident Donald Trump.

Goodell tehdy uvedl, že je přesvědčen, že by každý měl při hymně stát, hráče ale nepotrestal. Dodal, že by se NFL měla věnovat sportu a neplést se do politiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám