Hlavní obsah

Argentinec šel na rutinní operaci žlučníku, lékaři jej omylem sterilizovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fatálního přehmatu se dopustili lékaři na klinice v argentinské Córdobě. Jednačtyřicetiletý pacient se měl podrobit operaci žlučníku, místo toho mu ale chirurgové omylem provedli vasektomii, tedy sterilizaci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pan Jorge šel minulý týden do nemocnice s tím, že se konečně zbaví opakovaných pocitů nevolnosti, jejichž příčinou byl žlučník. Z rutinního zákroku se ale pro něj stala noční můra. Když se probral z narkózy, lékaři mu s politováním sdělili, že udělali chybu.

„Jsem naštvaný a bezmocný, protože z toho, co udělali, už není cesty zpět. V hlavě se mi honí nekonečné otázky. Jak mohli udělat tak strašnou chybu?“ řekl pacient televizní stanici El Doce.

„V celé mé složce byla řeč o žlučníku, přece si to museli přečíst. Nikdo se k tomu nehlásí, všichni se navzájem obviňují,“ dodal Jorge, který se nakonec ještě musel podrobit původně plánovanému zákroku se žlučníkem.

Lékaři připustili i možnost následné operace genitálií, při níž by se pokusili zvrátit neplodnost, ale šance na úspěch by prý byly minimální. „Řekli mi, že vzhledem k mému věku už to nedává smysl,“ řekl dále pacient.

Zhroutily se mu tak vyhlídky na splnění jeho velkého přání. Jako otec dvou synů plánoval s partnerkou ještě holčičku.

Středa není úterý

Personál kliniky se snažil zmírnit jeho utrpení slovy, že řešením by mohlo být umělé oplodnění partnerky. „Snaží se mi říct: no, nedělej z toho vědu, protože při umělém oplodnění můžeš mít taky dítě,“ uvedl dále zdrcený pacient.

Závažným pochybením nemocnice se už zabývá ministerstvo zdravotnictví. První výsledky šetření naznačují, že k němu došlo posunem termínu operace o jeden den.

Žlučníky se na klinice operují v úterý, ale pan Jorge šel na sál až ve středu, kdy se provádějí jiné zákroky. „Spadl na hromadu vasektomie. A aniž by se jej zeptali nebo udělali cokoli dalšího, odvezli jej na operační sál,“ řekl pacientův právník.

Brazilec měl čtyři dny v hlavě kulku a vůbec o tom nevěděl

Koktejl

Reklama

Související témata:
Vasektomie

Výběr článků

Načítám