Hlavní obsah

Američtí učitelé chodí hromadně na plastiku, mají ji zdarma

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buffalo

Ačkoliv v rozpočtu na školství v Buffalu, druhém největším městě amerického státu New York, chybí 42 miliónů dolarů (790 miliónů korun), mohou tamní učitelé čerpat z veřejných peněz na vlastní kosmetické operace. Podle televize CNN zaplatili jen loni daňoví poplatníci 3400 učitelům ve městě za plastické zákroky 5,9 miliónu dolarů (111 miliónů korun).

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Myslím si, že je to úžasné. Nechtěla bych, aby nám to vzali,“ citovala stanice učitelku na druhém stupni základní školy Lindu Tokarzovou, která operaci podstoupila opakovaně. Přizvukoval jí plastický chirurg Kulwant S Bhangoo: „Učitelé to mají těžké, nebylo by správné připravit je o to." Později dodal, že tři z každých deseti jeho pacientů jsou učitelé.

Mezi zákroky, jež loni podstupovaly především učitelky, byly například úprava nosu, liposukce, botoxové injekce i zvětšení prsů.

Původně hradili zákroky obětem nehod

Učitelé mohou mít tyto operace zdarma ze svého pojištění, stejně jako další zaměstnanci veřejného sektoru v Buffalu. Tamní radní opatření schválili v 70. letech, tehdy ale chtěli hlavně zajistit pooperační péči pro oběti nehod, zejména z řad policistů a hasičů. Plastické operace byly v té době spíše výjimkami.

Na přelomu milénia se ale situace změnila a účet postupně narůstal. V roce 2004 šlo z veřejných peněz na plastické operace veřejných zaměstnanců v Buffalu milión dolarů, v roce 2009 už to bylo devět miliónů. Z devadesáti procent byly využity na úpravu kůže, například úpravu rtů botoxem. Všechny tyto operace byly popsány jako výběrové, tedy z lékařského hlediska nijak nezbytné.

Úřady nyní jednají s odbory o změně pravidel. Školští odboráři jsou údajně připraveni na ústupky.

Reklama

Výběr článků

Načítám