Hlavní obsah

Američtí piloti mají odčinit leteckou katastrofu v Brazílii veřejnými pracemi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Soud v Brazílii v úterý vynesl tresty nad dvěma americkými piloty, jejichž nedbalost způsobila před pěti lety nad Amazonským pralesem srážku letadel. Nehoda se vyžádala 154 mrtvých a byla jednou z nejtragičtějších v zemi. Dvojice Američanů byla v nepřítomnosti odsouzena ke čtyřem letům a čtyřem měsícům za mřížemi, ale trest jim byl změněn na veřejné práce v USA. Uvedla to agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Při srážce zahynulo 154 lidí na palubě brazilského boeingu.

Článek

„Hodinu byli odevzdanými pasažéry. Hodina v letectví je celá věčnost,“ komentoval soudce Murilo Mendes skutečnost, že si piloti menšího letadla Joseph Lepore a Jean Paul Paladino před letem v září 2006 nezkontrolovali funkčnost zařízení vysílajícího jejich pozici, výšku a rychlost.

Důsledkem byla srážka jejich stroje s brazilským Boeingem 737 ve státě Mato Grosso. Zatímco se Američanům podařilo nouzově přistát, přičemž všech sedm lidí na palubě přežilo, brazilské letadlo směřující z Manausu do Ria de Janeiro se zřítilo do pralesa a zemřelo všech 154 lidí v něm. Byla to jedna z nejtragičtějších leteckých katastrof v dějinách brazilské letecké dopravy.

Vyšetřovatelé z brazilského Národního úřadu pro dopravní bezpečnost ve své zprávě uvedli, že pravděpodobnou příčinou srážky byla skutečnost, že brazilští dispečeři v důsledku „individuálních a institucionálních chyb“ poslali letadla na dráhy, jež se křižovaly.

Soudce Mendes Američany odsoudil k čtyřem letům a čtyřem měsícům ve vězení s uvolněným režimem, ale vzhledem k tomu, že se dvojice nedopustila žádného dalšího zločinu a během kariéry ani žádných chyb, změnil trest na veřejné práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám