Hlavní obsah

Američtí milovníci zbraní chtějí vytvořit komunitu majitelů útočných pušek

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

V hysterii kolem zpřísnění pravidel pro držení zbraní nechybí ani extrémní hlasy. Jedna skupina chce ve státě Idaho nebo Montana skoupit pozemky a vytvořit „komunitu vlastenců“, kteří věří v „americkou výjimečnost a ikonu svobody – pušku“, napsal server Missoulian.com.

Foto: Julie Jacobson, ČTK/AP

Zbraně se zařízením pro noční vidění vystavené na veletrhu v Las Vegas

Článek

Má se jmenovat Citadel (Pevnost) a přijme 3,5 tisíce až sedm tisíc stejně smýšlejících lidí oddaných připravenosti pro případ ohrožení. „Opatřete si AR-15, než bude pozdě,“ vyzývá web skupiny s narážkou na útočnou pušku armádního typu, kterou mají nová opatření zakázat.

Foto: Brian Blanco, Reuters

AR-15 na pultě obchodu se zbraněmi

Hlásit se nemají nejen marxisté a socialisté ale ani republikáni spojení s americkým establishmentem. Uchazeči musí dodržovat ústavu a umět trefit terč velikosti člověka z různých vzdáleností pistolí i puškou. Mají mít po ruce AR-15 s nejméně pěti zásobníky, tisíci náboji a zásobami potravin na rok.

Foto: Novinky.cz, Reuters

V Pevnosti nebude žádné vedení, domy budou z litého betonu kvůli pevnosti a nebude z nich odvádět žádný poplatek.

Jen jednotlivec?

Řada pozorovatelů považuje projekt za výplod fantazie hrstky osob, ne-li jednotlivce. „Nevíme, kdo za tím je, ale tvrzení, že jde o stovky, je absurdní,“ tvrdí Mark Potok z organizace Southern Poverty Law Center, monitorující dodržování lidských práv.

Foto: Brian Blanco, Reuters

Majitel obchodu SarasotaGun Brooke Misantone ukazuje zákazníkům útočnou pušku vzoru AR-15

Carroll Rivasová z Human Rights Network však varuje, že podobné skupiny bují vždy po prohraných volbách a je třeba je sledovat. Vedle vracejících se stejných se objevují i nové.

Reklama

Související témata:

Související články

Obama podporuje zákaz útočných zbraní

Americký prezident Barack Obama chce kvůli střelbě v základní škole v Newtownu opět zavést zákon, který by zakázal vlastnictví poloautomatických útočných...

Výběr článků

Načítám