Hlavní obsah

Američtí hackeři se dokážou vydávat za Rusy, naznačují dokumenty WikiLeaks

Washington

Z dokumentů zveřejněných organizací WikiLeaks vyplývá, že má CIA zvláštní hackerskou jednotku, která si osvojila techniky zahraničních protějšků z Ruska a Číny. To znamená, že dokáže po útocích na informační systémy zanechávat jejich stopy a svést tak vinu na ně. Jednotka se jmenuje Umbrage (pohoršení). Pravost dokumentů nicméně zatím nebyla potvrzena.

Foto: Larry Downing, Reuters

Dokáže se CIA na internetu vydávat za FSB? Podle WikiLeaks ano

Článek

Pokud se ale informace potvrdí, bude to mít zásadní vliv na vyšetřování údajných ruských hackerských útoků během americké předvolební kampaně s cílem ovlivnit její výsledek. Pro veřejnost by to de facto znamenalo jediné; věřit může, komu chce, protože lhát může kdokoliv, poznamenal server Wired.

ČTK v této souvislosti konstatovala, že americká média zmíněné digitální stopy přirovnávají například ke kulkám nalezeným na místě činu, které jsou forenzní experti schopni jednoznačně přiřadit ke konkrétní zbrani.

Spekulace o tom, zda CIA nevykonstruovala útoky z Ruska, aby se tím pokusila zabránit zvolení Donalda Trumpa do Bílého domu, se vynořily bezprostředně poté, co Wikileaks téměř devět tisíc stran dokumentů zveřejnila.

Celou věc je však možné také obrátit. O tom, že utajované americké dokumenty WikiLeaks účelově předávají Rusové, se v médiích spekuluje již od počátku.

V úterý zveřejněné dokumenty zmiňují také to, že je CIA schopna pozměnit takřka jakékoliv chytré elektronické zařízení ve špiclovací nástroj. Ať už jde o iPhone, mobil s operačním systémem Android, počítač s Windows nebo televizi Samsung.

Celkem mají mít WikiLeaks nově k dispozici téměř 9000 dokumentů. To je víc, než kolik jich reportérům předal někdejší spolupracovník CIA Edward Snowden. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám