Hlavní obsah

Žádný tajemný útok. Za ztrátou sluchu diplomatů v Havaně měl být stres

Američtí diplomaté, kteří trpěli od podzimu 2016 do loňského léta v Havaně nevolností, bolestmi hlavy, ztrátou sluchu a dalšími obtížemi, nebyli terči tajemných sonických útoků, jak se spekulovalo. Podle zprávy, kterou vypracovali Robert Bartholomew a Robert W. Baloh a o níž informuje televize Sky News, se na nich tímto způsobem projevoval stres a strach.

Foto: Profimedia.cz

Budova amerického velvyslanectví v Havaně

Článek

Potížemi trpělo nejméně 22 amerických diplomatů, kteří museli odjet. Americké ministerstvo zahraničí se nakonec rozhodlo většinu lidí z Havany stáhnout. Ze stejného důvodu odcestovaly i rodiny kanadských diplomatů.

Spekulovalo se, že Američané byli vystaveni působení neznámého zařízení, které zřejmě šířilo infrazvuk, ultrazvuk nebo mikrovlny.

Záhadné útoky na diplomaty USA byly zřejmě vedeny mikrovlnnou zbraní

Amerika

Objevila se i hypotéza, že mohlo jít o neodborně instalované odposlouchávací zařízení.

Záhadné akustické útoky na Kubě mají možná snadné vysvětlení, tvrdí vědci

Zahraniční

To vše však odmítli přední experti na neurovegetativní poruchy Bartholomew a Baloh ve zprávě zveřejněné v časopise Journal of the Royal Society of Medicine: „Není potřeba se uchylovat k exotickým vysvětlením. Žádný adekvátní test tyto hypotézy nepotvrdil, exotická vysvětlení nedokládají fakta. Tvrzení, že pacienti trpěli poškozením mozku a sluchového ústrojí, nejsou podložená daty.“

Projev stresu 

Oba dospěli k závěru, že únava, bolesti hlavy a nevolnost byly zřejmě způsobeny strachem a emočním vyčerpáním. Přirovnali to k posttraumatické stresové poruše, jakou trpí vojáci, u nichž vybuchne dělostřelecký granát.

Zdůraznili, že diplomaté byli pod tlakem, neboť působili v nepřátelské zemi, kde byli neustále sledováni. Působení v pokračující studené válce v nich vyvolávalo nejistotu a stres.

„Charakteristickým znakem bojových syndromů během minulého století je výskyt řady neurologických potíží vyvolaných nadměrným drážděním nervového systému, které jsou běžně nesprávně diagnostikovány jako otřesy a poškození mozku,“ uvedli ve zprávě.

Podle nich měly předchozí studie závažné chyby - chybějí v nich důkazy, že by personál velvyslanectví byl vystaven toxinu nebo nějakému zdroji energie. „Politické a vědecké důkazy o útoku na zaměstnance amerického velvyslanectví v Havaně jsou neprůkazné,“ stojí ve zprávě.

Reklama

Výběr článků

Načítám