Hlavní obsah

Americký velvyslanec v Mexiku rezignoval kvůli WikiLeaks

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Mexiko

Americký velvyslanec v Mexiku Carlos Pascual, který v depeši zveřejněné na serveru WikiLeaks zpochybnil efektivitu boje mexických bezpečnostních sil proti drogovým gangům, rezignoval na svou funkci. Oznámila to podle agentury AP americká ministryně zahraničních věcí Hillary Clintonová na sobotním summitu v Paříži.

Foto: Gael Gonzales, Reuters

Mexičtí vojáci na předměstí Ciudad Juarez

Článek

"Prezident Obama a já jsme Carlosově žádosti vyhověli jen velmi neradi," uvedla Clintonová a zároveň velvyslanci za jeho dlouholetou práci v Mexiku poděkovala.

Clintonová podle AP sdělila, že Pascualovo rozhodnutí "vycházelo z jeho osobního přání zajistit dobré vztahy mezi oběma státy a předejít problémům".

Pascual odstoupil ani ne dva týdny poté, co se v Bílém domě sešel americký prezident Barack Obama s mexickým protějškem Felipem Calderónem.

Calderón již v únoru v tisku vyjádřil značnou nelibost nad zprávou, v níž Pascual pochyboval, zda jsou různé mexické bezpečnostní agentury a armáda řádně koordinovány při řešení drogového problému.

Na serveru WikiLeaks byly v posledních měsících zveřejněny již tisíce tajných depeší USA, v případě této zprávy však podle AP hrozilo, že bude mít nejvážnější politický dopad.

Felipe Calderón vyhlásil válku obchodu s drogami po svém nástupu do funkce v prosinci 2006. Násilí spojené s drogami si od té doby v Mexiku vyžádalo přes 36 000 životů.

Násilí sužuje Acapulco

Deset mrtvých a čtyři zraněné si vyžádala sobotní střelba v baru v mexickém letovisku Acapulco. Policie nalezla v jednom domě těla mužů ve věku mezi 25 a 45 lety, V posledních týdnech se v tomto městě na jihu Mexika prudce stoupá kriminalita spojená s drogami.

Minulý týden zabili v oblíbeném přímořském letovisku několik dětí a mladistvých [celá zpráva], v lednu tam bylo nalezeno 15 bezhlavých těl, v září přišlo při střetu pašeráckých band o život sedm lidí, o měsíc později bylo uneseno 22 turistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám