Hlavní obsah

Americký starosta postříkal muže bez roušky pepřákem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portland

Starostu amerického Portlandu Teda Wheelera po večeři ve městě obtěžoval a natáčel na kameru neznámý muž bez roušky. Po neuposlechnutí varování mu Wheeler nastříkal do obličeje pepřový sprej. O případu informovala portlandská policie, která se celou situací nyní zabývá. Nejde o první konflikt mezi starostou a tamními obyvateli.

Foto: Portland.gov, Novinky

Starosta Portlandu Ted Wheeler

Článek

K incidentu došlo v neděli večer u restaurace McMenamins v Portlandu, kde zrovna Wheeler večeřel se svým kamarádem a bývalým starostou města Samem Adamsem.

Po odchodu z podniku k nim přistoupil muž, který demokratického starostu obvinil z nepoužívání roušky. Wheeler muži vysvětlil, že seděl ve venkovní části restaurace, kde není vyžadováno roušku mít.

Tato odpověď ale muži nestačila a pronásledoval tak starostu až k jeho autu.

„Neměl na sobě roušku a nebyl ode mě dál než na metr, navíc si mě natáčel,” řekl Wheeler policii. Začal se tak podle svých slov bát o svou bezpečnost.

Starosta podal žalobu

„Informoval jsem ho o tom, že si musí dát odstup. Neučinil tak, a proto jsem ho informoval, že mám u sebe pepřový sprej, který použiji, pokud ode mě neodstoupí,” popsal starosta.

Američtí ochránci zákona zabili muže, který v Portlandu zastřelil Trumpova příznivce

Amerika

Muž na jeho výzvu nereagoval, a proto mu Wheeler nastříkal sprej do obličeje. Poté mu podal lahev s vodou, aby si mohl oči vypláchnout. Oba politici vyloučili, že by muže znali.

Podle deníku Oregon Live podal starosta proti muži žalobu. „Pan starosta plně spolupracuje s policií při vyšetřování a doporučuje ostatním, aby udělali totéž,” uvedl jeho mluvčí.

Plácnutí a žhavá oslava

Wheelerovi se kontroverze nevyhýbají. Na začátku ledna ho (opět v restauraci) napadla skupina levicových aktivistů, jedna žena ho dokonce údajně „plácla” do obličeje.

V Portlandu se vyostřuje napětí, vláda čelí žalobě

Amerika

V průběhu loňských protestů za práva černochů mu zas nespokojení obyvatelé v den jeho narozenin házeli hořící předměty do domu. Vadilo jim, že nezakázal policii používat na demonstracích slzný plyn.

„Hodně šťastného slzného plynu,” zpívali tehdy v melodii narozeninové písničky. Požadovali Wheelerovu rezignaci, ten ale odstoupit odmítl.

V listopadových volbách nakonec svoje křeslo obhájil.

Reklama

Výběr článků

Načítám