Hlavní obsah

Americký ministr obrany je na JIP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvůli naléhavým problémů s močovým měchýřem byl americký ministr obrany Lloyd Austin přemístěn na jednotku intenzivní péče. Oznámil to v pondělí Pentagon, který zveřejnil zprávu lékařů, již se v Národním vojenském zdravotnickém středisku Waltera Reeda o Austina starají.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Lloyd Austin

Článek

Na vojenskou kliniku poblíž Washingtonu odvezli Austina pracovníci ochranky v neděli odpoledne s příznaky akutních potíží s močovým měchýřem. Pentagon nejprve vydal prohlášení, v němž uvedl, že ministr má u sebe potřebné komunikační prostředky, aby mohl plnit své povinnosti z nemocnice. Později přišlo oznámení, že povinnosti převzala náměstkyně Kathleen Hicksová, zatímco Austin musel na jednotku intenzivní péče.

Zrušil proto cestu do Bruselu, kde plánoval účast na pravidelném měsíčním zasedání Kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny a na zasedání ministrů obrany NATO.

Sedmdesátiletý Austin je v nemocnici potřetí za poslední dva měsíce a bojuje s rakovinou prostaty. Jeho zdravotní stav je pod drobnohledem od doby, kdy byl na Nový rok hospitalizován a několik dní o tom nevěděli ani nejvyšší představitelé USA včetně prezidenta Joea Bidena. To část americké veřejnosti i některé členy Kongresu pohoršilo, Austin se za „přehmat“ omluvil.

Austin byl na operaci s rakovinou prostaty

Amerika

Jak dlouho bude v nemocnici tentokrát, není podle prohlášení lékařů jasné. Středeční jednání kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny bude nakonec virtuální, není však jasné, kdo na něm bude USA zastupovat.

Austin je hned po prezidentovi nejvyšším velitelem amerických ozbrojených sil. Jeho povinnosti vyžadují, aby byl kdykoli k dispozici a mohl reagovat na jakoukoliv krizi v oblasti národní bezpečnosti.

Před nástupem do funkce ministra obrany Austin sloužil jako 12. velitel CENTCOM (Americké centrální velitelství, které je zodpovědné za operace na Středním východě a okolí) a byl prvním Afroameričanem velícím CENTCOM. Z armády odešel do výslužby v roce 2016 a stal se členem správních rad společností Raytheon Technologies, Nucor a Tenet Healthcare.

Americký ministr obrany po hospitalizaci předal úřad náměstkyni

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám