Hlavní obsah

Americký magnát půjde za uplácení Husajna na rok za mříže

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Americký soud udělil texaskému ropnému magnátovi Oscaru Wyattovi trest odnětí svobody na 12 měsíců a jeden den. Třiaosmdesátiletý Wyatt se přiznal k podplácení režimu bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna, aby získal výhodné kontrakty v rámci programu OSN ropa za potraviny.

Článek

Soud uznal Wyatta vinným už minulý měsíc. Hrozilo mu 18 až 24 měsíců ve vězení, nakonec mu však byl trest zkrácen, za což se přimlouvala řada Wyattových příznivců.

Zakladatel houstonské ropné společnosti Coastal Corporation zaplatil Husajnově režimu milióny dolarů výměnou za iráckou ropu v rámci projektu OSN. Program Ropa za potraviny měl zprostředkovat prodej irácké ropy výměnou za potraviny a léky v době mezinárodních sankcí pro Irák za jeho invazi do Kuvajtu v roce 1990.

Wyatt byl obviněn z tajného spolčení, finančních podvodů a porušení nařízení americké vlády. Podle obžaloby přistoupil na požadavky Iráčanů zaplatit tajně deseti až patnácticentové přirážky za barel ropy. Wyatt používal řadu ropných společností, aby ropu v rámci programu OSN nakoupily a přirážky platil na účty iráckých představitelů v Jordánsku.

Společnost El Paso, která nyní Coastal Corporation vlastní, počátkem roku oznámila, že zaplatí 7,7 miliónu dolarů v rámci urovnání obvinění z napomáhání Husajnově režimu.

Reklama

Výběr článků

Načítám