Hlavní obsah

Americký Kongres schválil další prodloužení rozpočtového provizoria

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kongres Spojených států schválil další prodloužení rozpočtového provizoria, které udrží část federálních úřadů v provozu do 8. března a zbylé do 22. března. Opatření, které má zabránit částečnému kolapsu vládních úřadů v noci na sobotu, nyní čeká na podpis amerického prezidenta Joea Bidena. Informuje o tom agentura The Associated Press (AP).

Foto: Profimedia.cz

Šéf senátní demokratické většiny Chuck Schumer

Článek

„Jsem rád, že mohu americké občany informovat, že v pátek nedojde ke kolapsu vládních financí. Až tento zákon schválíme, díky bohu se vyhneme shutdownu se všemi jeho škodlivými dopady na americký lid,“ řekl před hlasováním šéf senátní demokratické většiny Chuck Schumer.

Krátkodobé prodloužení je již čtvrté v posledních měsících a mnozí zákonodárci očekávají, že bude poslední pro současný fiskální rok, píše agentura AP.

Předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson uvedl, že vyjednavači dokončili práci na šesti z ročních návrhů zákonů o výdajích, které financují federální úřady, a na ostatních mají „téměř konečnou dohodu“. Na cestě k hlasování v dolní komoře řekl novinářům, že „tohle by mělo být naposledy“, co sněmovna o rozpočtovém provizoriu v tomto období hlasuje.

V Senátu, kde mají demokraté většinu, prodloužení rozpočtovaného opatření prošlo 77 ku 13 hlasům. O několik hodin dříve jej ve čtvrtek schválila Sněmovna reprezentantů, kde mají většinu republikáni, 320 ku 99 hlasům.

V nedohlednu stále zůstává schválení balíku o nouzové pomoci pro Ukrajinu, Izrael a další americké spojence. Návrh, který zahrnuje zhruba 60 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč) na podporu země napadené Ruskem, před více než dvěma týdny prošel Senátem USA, Johnson jej však odmítá předložit k hlasování ve sněmovně.

Americký Kongres obnoví válečnou pomoc Ukrajině, je přesvědčený Biden

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám