Hlavní obsah

Americký Kongres obnoví válečnou pomoc Ukrajině, je přesvědčený Biden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Spojených států Joe Biden je přesvědčen o tom, že americký Kongres obnoví válečnou pomoc Ukrajině. Řekl to v sobotním telefonickém rozhovoru s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, informovala v noci na neděli agentura AFP.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden na snímku ze 17. února po návštěvě kostela v americkém státě Delaware

Článek

Biden zároveň varoval, že pokud se Ukrajina nedočká další americké pomoci, mohlo by ji Rusko připravit o další území. O rozhovoru se Zelenským se zmínil novinářům po návštěvě kostela v americkém státě Delaware.

„Dnes odpoledne jsem mluvil se Zelenským, abych mu sdělil, že jsem přesvědčen o tom, že ty peníze dostaneme,“ poznamenal s tím, že opak by byl absurdní a neetický, a dodal: „Budu bojovat za to, aby dostali munici, kterou potřebují.“

Pomoc blokují republikáni

Zelenskyj v sobotu na Mnichovské bezpečnostní konferenci žádal o další pomoc pro svou zemi, která v posledních dnech po dlouhých bojích přišla o město Avdijivka, jež obsadily ruské síly.

Republikáni v americkém Kongresu zatím v důsledku sporů týkajících se především migrace a ochrany americko-mexických hranic blokují vyčlenění dalších asi 60 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu Kč) na vojenskou a ekonomickou podporu Kyjeva. Biden na ně opakovaně apeloval, aby pomoc uvolnili, a zvýšili tak ukrajinské možnosti ve válce proti Rusku.

Avdijivka je celá naše, oznámilo ruské ministerstvo obrany

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám