Hlavní obsah

Americký deník po vlně kritiky změnil titulek článku o České republice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký deník The Wall Street Journal (WSJ) po rozsáhlé kritice na sociálních sítích změnil titulek článku o české iniciativě sehnat munici pro Ukrajinu. Čtenáře rozhořčilo označení České republiky jako „malého bývalého sovětského satelitu“. Do vlny kritiky se zapojil i americký velvyslanec v Praze Bijan Sabet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto Wall Street Journal

Článek

„Drahý WSJ. Opravil jsem to za vás,“ napsal na sociální síti X Sabet k upravené fotce titulku. Na té přeškrtal kontroverzní označení a nahradil je slovy „Demokratická země víc než 30 let a důležitý spojenec NATO“.

Na článek zareagovalo také sdružení dobrovolníků NAFO bojující s ruskou propagandou. To deníku poslalo otevřený dopis, ve kterém se ohradilo proti odvozování identity současné České republiky od její socialistické minulosti. „Jsme v popředí pomoci Ukrajině nejen tím, že u nás přebývá nejvyšší počet uprchlíků na obyvatele ze všech zemí, ale také jsme byli první zemí, která Kyjevu poslala bojové tanky,“ poukazuje dopis na významné úspěchy české podpory.

České snahy o získání munice pro Ukrajinu by pak měly být zobrazovány v tomto kontextu, a ne v rámci „zastaralých termínů, které nejsou neutrální, ale mají dlouhou a šovinistickou historii naznačování podřadnosti“. „Minulost studené války jsme nechali daleko za sebou a je načase, abyste udělali to samé,“ stojí výřečně v závěru dopisu.

WSJ: Česko nakupuje munici pro Ukrajinu i od spojenců Ruska

Zahraniční

Pod otevřený dopis se krom českých občanů podepsal třeba také i bývalý estonský prezident Toomas Hendrik Ilves. Jak se totiž v dopise zmiňuje, snad nejčastěji jsou jako „postsovětské státy“ zmiňovány právě pobaltské republiky.

Příslušnost k sovětskému bloku byla podle WSJ přínosem

WSJ nakonec titulek na svých webových stránkách změnil a v pondělí článek vyšel na přední straně deníku s titulkem: „Česká republika hraje velkou roli v dodávkách dělostřeleckých granátů na Ukrajinu“.

V článku deník Českou republiku označil za jednoho z nejhorlivějších podporovatelů Ukrajiny v její obraně proti ruské agresi. Zajistila prý asi 800 tisíc dělostřeleckých granátů od různorodé skupiny dodavatelů z celého světa a identifikovala dalších 700 tisíc kusů, které by bylo možné objednat s dodatečnými finančními prostředky. Ty se dosud povedlo zajistit pro první tranši 300 tisíc nábojů, přičemž zdaleka největší příspěvek nabídlo Německo.

Někdejší příslušnost země k bývalému sovětskému bloku se podle deníku ukázala být nečekaným přínosem. Díky ní totiž zdědilo Česko významný zbrojní průmysl se zákazníky po celém světě a dobré vztahy s mnoha zeměmi globálního Jihu, které mají velké zásoby zbraní ze sovětské éry a další jsou schopny vyrábět.

Česko navrhne zákaz dovozu ruského obilí do Evropy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám