Hlavní obsah

Americké novinářky přiznaly, že překročily hranice KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Dvě americké novinářky korejského a čínského původu odsouzené v KLDR na 12 let nucených prací, jejichž propuštění dosáhl bývalý prezident USA Bill Clinton, skutečně vstoupily na území Severní Koreje. Přiznala to sestra jedné z nich. Podle ní ale byly na území KLDR jen půl minuty.

Článek

„Bylo to něco, co nikdy nebylo plánováno,“ uvedla sestra Laury Lingové Lisa. „Když opustily americkou půdu, nezamýšlely překročit hranice Severní Koreje. Řekla mi, že tam byla jen 30 sekund. Pak nastal chaos.“ Lisa Lingová dodala, že sestra míní zveřejnit celý příběh.

Doposud se popíralo, že by obě novinářky na území KLDR v půlce března vstoupily. Jihokorejská média dokonce spekulovala, že severokorejští pohraničníci zasáhli za hranicemi své země proti reportérkám. [celá zpráva]

KLDR obě ženy v červnu odsoudila na 12 let nucených prací za ilegální vstup do země a podvratnou činnost. [celá zpráva]

Laura Lingová a Euna Leeová na hranicích mezi Čínou a KLDR natáčely pro americkou internetovou televizi Current-TV, která patří Alu Gorovi, dokument o lidech prchajících z KLDR do Číny před represemi a hladem.

Obě ženy se vrátily do USA ve středu. Severokorejský předák Kim Čong-li jim po překvapivé návštěvě Billa Clintona v Pchjongjagu udělil milost. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám