Hlavní obsah

Americké akcie opět padají, hrozí deflace

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní index amerického akciového trhu se ve čtvrtek propadl na šestileté minimum. Investoři se obávají, že recese bude delší, než čekali. Panuje také strach z deflace. Trhy byly rozkývané, cena ropy rostla, zlato bylo v útlumu. Analytici z indexu spotřebitelských cen zveřejněného v pátek vyvozují hrozbu deflace.

Článek

Hlavní index Dow Jones ve čtvrtek ztratil 89 bodů (1,2 procenta) a uzavřel na nejnižší hodnotě od 9. října 2002. Během obchodování se propadl až na hodnotu 7447,55 bodu.

Ztrácely akcie hlavních firem, jako je American Express, Hewlett Packard, Citigroup, JPMorgan Chase a Wells Fargo.

O stejnou procentní hodnotu se propadl index Standard and Poor, jenž ztratil 9,5 bodu, a je nejníže od 20. XI. 2008 . Technologický Nasdaq ztratil 25 bodů (1,7 procenta) ale celkově se mu daří lépe.

Wall Street se obává, že snaha americké administrativy zmírnit recesi nemusí fungovat kvůli prohlubujícímu se globálnímu propadu.

Panují také obavy z deflace, protože ceny padají. Z indexu spotřebitelských cen se zdá, že poprvé od roku 1955 bude zaznamenán propad.

Zatímco nakupující to berou jako kladnou zprávu, protože budou platit méně, ve skutečnosti je to hrozba pro slábnoucí ekonomiku. Snižování cen má totiž nalákat zákazníky, aby při poklesu zájmu o zboží si je kupovali. Při poklesu se ale zisky firem tenčí, až nejsou žádné, což ekonomiku oslabuje. Podle některých expertů je nyní právě největší hrozbou deflace. Jiní ale namítají, že nemusí jít o deflaci, ale o desinflaci, jak tomu bylo v padesátých letech, které byly obdobím relativní prosperity.

Za velké hospodářské krize spotřebitelské ceny poklesly v roce 1930 o 2,3 procenta a v následujícím roce se propadly o 9 procent. Ani v roce 1934 nevzrostly.

Za deflace také panují obavy, že budou klesat platy. General Motors už snížil mzdy o 3 až 10 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám